PDA

Zobacz pełną wersję : Otyłość i jej skutki

arlene eisenberg
02-25-2009, 17:32
Skutki otyłości są poważniejsze niż może się wydawać. Otyłość doprowadzić może do raka nerek, piersi, jelita grubego, wątroby, a nawet do raka prostaty.

To jednak nie wszystko, objadanie się fast foodami może wywołać chorób serca, udar mózgu i cukrzycę typu 2. Eksperci ostrzegają, że rosnąca fala zachorowań związanych z otyłością już wkrótce może dosięgnąć również naprawdę małe dzieci.

Spożywanie zdrowych produktów i odpowiednia dawka ruchu nie wyeliminuje możliwości zachorowania na raka - powiedziała profesor Kathy Pritchard – Jones prezes Europejskiego Towarzystwa Pediatrycznego Onkologii. Jednak należy zachęcać dzieci już od najmłodszych lat, aby zdrowo się odżywiały i uprawiały więcej sportu. Tylko w ten sposób można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i różnego typu schorzeń.

Lekarze apelują do rodziców, by od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego trybu życia.

xuxu
03-05-2009, 18:53
Zgadzam się z tym by od najmłodszych lat zwracać na to uwagę...
Jednak mam w swoim gronie przypadek, gdzie moja przyjaciółka przytyła bardzo mocno od źle dobranych hormonów...tak więc lekarze też bardzo często zapominają o wielu czynnikach, które wpływają na otyłość i to nie tylko są hot-dogi.

Lekarka
03-05-2009, 18:59
Leki hormonalne nie zwiększają raczej wagi same w sobie. Niektóre z nich po prostu wzmagają apetyt i jeśli w tym czasie ulegniemy swojemu organizmowi i zwiększamy porcje pokarmowe- tyjemy.
Jest to smutna prawda, ale w większości przypadków tak jest.
Lekarz włączając takie leczenie powinien uprzedzić o tym pacjenta a pacjent żartobliwie mówiąc powinien zamknąć na klucz lodówke

xuxu
03-15-2009, 22:59
A proszę mi powiedzieć dlaczego za nim zostaną przepisane hormony to lekarze nie robią odpowiednich badań by uniknąć właśnie takich powikłań? I jakie badania powinny zostać zrobione???

kawuszczyn
03-16-2009, 19:56
Po neuroleptykach także trzeba kontrolować spożywanie pokarmów ich jakość.

Lekarka
03-18-2009, 20:39
Leków, których skutkiem ubocznym jest wzmaganie apetytu i przyrost masy ciała nie przepisuje się dla zabawy. Istnieją ścisłe wskazania. Często są to też leki hamujące postęp wielu poważnych chorób i najczęściej istnieje konieczność ich wprowadzenia.
Większe szansę na przyrost masy ciała mają osoby, które w celu osiągnięcia prawidłowej masy ciała muszą się kontrolować.
Takie osoby powinny być szczególnie informowane o możliwym przyroście wagi ciała, by mogły ewentualnie wcześniej skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem celem ułożenia optymalnej diety w czasie koniecznej terapii

xuxu
03-23-2009, 07:38
A jakie badania powinismy zrobić by uniknąć właśnie takich sytuacji?:confused:

natalia77
03-30-2009, 11:24
Lekarka bardzo pieknie o tym pisze, ale spojrzmy na realia naszego kraju a zwlaszcza przychodzi lekarskich w mniejszych miasteczkach, nie ma szans zeby lekarzowi chcialo sie robic komleksowe badadnia.....

arlene eisenberg
03-31-2009, 00:53
porady dietetyka są bezpłatne i dostępne nie tylko w przychodniach-ładnie Lekarka pisze bo to fakt-akurat do dietetyka nie ma kolejek i zyt dużo chętnych bo najwygodniej jest siedzieć na fotelu i mówić jak ja się źle czuję-taki kraj i taki obyczaj..ku naszemu nieszczęściu.
Jeśli chodzi o leki wzmagające apetyt-sterydy,podawane są tylko w poważnych schorzeniach takich jak RZS i rak np prostaty..tu raczej nie ma co dyskutować.Ważniejsze jest życie niż kilogramy.Ci którzy nie chorują inie muszą brać tak wyniszczających leków niech dziękują losowi zamiast obwiniać za wszystko wszystkich i szukać dziury w całym!!

grazynka40
03-31-2009, 22:17
Jednak ja sie zgodze odnosnie tych obyczajwo, w niektorych mniejszych miasteczkach nie wiedza jeszcze kto to dietetyk i prozno go szukac,...Szokujace ale prawdziwe

arlene eisenberg
03-31-2009, 22:25
w tychże małych miasteczkach nie wiedzą również co to "odżywki" i sterydy którymi faszerowana jest żywność..nie wiem co lepsze:mad:

ewelina1969
04-02-2009, 12:24
Masz racje Grazynko, podpisuje sie pod tym co napisalas ..Teoria swoja droga a realia....ehhh kazdy wie

xuxu
04-06-2009, 04:01
A dziewczyny możecie mi odp. na moje pytanie pare postów wyżej?
Co do sytuacji w mniejszych miasteczkach-racja-póki co wiele rzeczy jeszcze jest fikcją...

lusiak1970
04-08-2009, 11:05
Masz racje Grazynko, probowalem o jakas kolwiek pomoc u siebie w OZ ale oczywiscie odprawiono mnie z kwitkiem i powiedziano ze NFZ nie ma pieniedzy na dietetykow itp, zenujace