Zobacz pełną wersję : ciemiączko
dziubek8877
02-26-2009, 22:20
Bardzo się denerwuję gdy dotykam główki mojego dziecka.Jest bardzo delikatna, a najbardziej przeraża mnie widok pulsującego ciemiączka.
arlene eisenberg
02-26-2009, 23:17
"Miękkie miejsce"-własciwie dwa nie są aż tak delikatne na jakie wyglądają. Silna błona,jaka pokrywa ciemiączka jest na tyle dobrą ochroną,że nie zaszkodzi dziecku nawet młodsze rodzeństwo które z zaciekawieniem dotyka palcami maleństwo. Codzienna pielęgnacja naprawdę nie stwarza jakiegokolwiek niebezpieczeństwa.
Gdy przednie ciemiączko jest wgłębione zgłoś się niezwłocznie do pediatry.Może to oznaczać odwodnienie i należy jak najszybciej zacząć podawać dzicku duże ilości płynów.
Wybrzyszone ciemiączko może oznaczać zwiększone ciśnienie wewnątrzczaszkowe.Ten objaw również jak najszybciej zgłoś lekarzowi.
Przednie ciemiaczko zaczyna zanikać p upływie sześciu miesięcy a całkowicie powinno zaniknąć po 18 mies. życia dziecka.
Tylne ciemiączko zwykle zanika po 3 miesiącach.
Faktycznie z tyłu u swojego dziecka nie wyczuwam już żadnego miękkiego miejsca, a to na górze główki też już aż tak nie pulsuje widocznie jak wcześniej, chociaż oczywiście nadal jest miękkie.
Sama przy młodszym braciszku też obawiałam się dotykać jego główki, ale to miejsce jest tak niewielkie, że nie ma co panikować :)
Grzybowysklep_pl
05-08-2012, 17:13
Bardzo się denerwuję gdy dotykam główki mojego dziecka.Jest bardzo delikatna, a najbardziej przeraża mnie widok pulsującego ciemiączka.
Ciemiączko zarasta nawet do drugiego roku życia. Prze pierwsze pół roku czaszka na czubku głowy jest bardzo miękka, gdyż ciemiączko jeszcze nie zarosło. Także jest to całkowicie naturalne:)* Z czasem staje się coraz mniejsze. Póki nie zarośnie powinno się bardzo uważać na to miejsce, ponieważ znajduje się tam "odsłonięty" mózg.*