PDA

Zobacz pełną wersję : skrzywienie nosa

gamer66
02-02-2010, 01:09
witam, mam 23 lata, jakieś 2 lata temu brałem udział w bójce i niestety krótko mówiąc dostałem w nos. Gdy byłem na pogotowiu z powodu pękniętej kości dłoni, pani doktor zauważyła, że z nosem jest coś nie tak, ale nikt się tym nie zajął. Później o tym zapomniałem, ale ostatnio kilka osób pytało mnie o czemu mam krzywy nos. Dziś robiąc sobie zdjęcie zauważyłem jak bardzo mój nos jest krzywy, aż się przeraziłem. Chciałbym się dowiedzieć czy można coś z tym zrobić, jeśli tak to u jakiego lekarza, w państwowej placówce czy prywatnie, czy konieczna jest operacja, czy to bardzo boli itp. Z góry dziękuje za odp.

linteo
03-06-2010, 13:57
Jeśli masz krzywą przegrodę nosową, która utrudnia Ci w jakiś sposób oddychanie, część takiego zabiegu plastyki nosa chyba może być zrefundowana przez NFZ, ale na to się długo czeka. Lepiej jest wybrać się do prywatnej kliniki medycznej, w której wykonują takie zabiegi. Nie wiem czy operacja jest konieczna, bo nie wiem jak wygląda Twój nos, lecz jeśli jest bardzo krzywy możesz mieć większe problemy z oddychaniem (a co za tym idzie niedotlenienie, odczuwanie zmęczenia itp), udaj się na konsultację do lekarza, który powie Ci najlepiej czy nadajesz się do operacji. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam Ci klinikę IQ Medica (na ul. Przewodowej), w której znajdziesz odpowiedniego do tego lekarza. Moja koleżanka zabieg sobie taki robiła, mówiła, że po samej operacji ją to bolało aczkolwiek z efektów jest zadowolona. O zabiegu korekty nosa możesz poczytać u nich na stronie:
Korekcja nosa, Operacja plastyczna nosa - IQ Medica (http://www.iqmedica.pl/korekcja_nosa,p44.html)

summer
04-30-2010, 12:13
jestem podobnego zdania co moja przedmówczyni. w tej sytuacji może najlepiej byłoby się udać do lekarza na konsultacje. Dzięki temu dowiesz się wszystkiego zarówno tego, czy operacja jest konieczna i na czym dokładnie polega zabieg, ale jeśli masz problemu z oddychaniem powinieneś jak najszybciej zgłosić się do specjalisty, bo ja jestem zdania, że tego typu rzeczy nie można bagatelizować. A co do tego, czy taki zabieg boli to no cóż pewnie sam zabieg nie koniecznie, bo jest on wykonywany pod znieczuleniem, ale już po zabiegu możesz odczuwać lekki dyskomfort.

Inka
08-19-2011, 13:06
To lekarz musi ocenić, czy skrzywiona jest część chrzęstna czy kość i jak dokładni ma wyglądać operacja - wszystko zależy od tego, ile czynności w trakcie trzeba wykonać. Najlepiej udaj się do chirurga plastycznego, są specjaliści od nosów (np. dr Piotr Osuch z Warszawy) - jeśli nie chcesz zmieniać kształtu nosa, tylko go wyprostować, to będzie na pewno łatwiejsze zadanie.

Tymoszenko
10-20-2011, 15:52
Zgadzam sie z poprzednikami i mysle ze konsultacja jest nieunikniona. Wiem ze prywatne kliniki doradzaja za darmo. Ja przeszlam operacje calkowitej przebudowy ksztaltu nosa u jednego z najlepszych specjalistow w polsce w tej dziedzinie. Przed operacja uspakajal mnie, ze w operacja nie bedzie bolesna, ze wzgeldu na brak miesni w nosie, ale jednak dosc powazna.

Bolu nie bylo specjalnego. Miewalam gorsze. Nawet duzej opuchlizny nie bylo. Po 3 dniach chodzilam po miescie nawet bez plastra. Trzeba jedynie dosc dlugo uwazac, zeby nosa silniej nie ruszac. Wydawalo mi sie to smieszne, bo przeciez co jak co, ale nosa to sie raczej nie rusza. Potem jednak zauwazylam, ze np. podczas snu machnelam reka prosto w nos lub za dnia ktos mnie szturchnal itp. mozna dostac obsesji :)

Po roku czasu widac dopiero wlasciwy efekt, u mnie nawet jeszcze pozniej zmienil postac. Mialam jakies wystajace lekko chrzastki itd. ktore z czasem poprostu sie wchlonely.
Poddalam sie tez poprawce bo jedna chrzastka byla nadal zbyt wystajaca. Poprawka byla juz za darmo.

4 lata temu placilam 6000 zl, za poprawke nic.

Jesli masz jakies pytania chetnie pomoge;)

Dodam, ze byla to klinika w Szczecinie http://www.aestheticmed.com.pl/

arcticone
12-14-2011, 11:36
ja mam skrzywioną przegrodę nosową i troche utrudnia mi to oddychanie, ale strasznie boję się zabiegu. Wszystko było ok, dopóki nie przeczytałam na czym to polega, to prawie jak chirurgia i mnie to przeraża, potem jeszcze krwawienia z nosa i długie gojenie, brrrr. jestem chyba na to zbyt wrażliwa :|

Bacha
01-05-2012, 13:23
Mój kuzyn miał operację na skrzywioną przegrodę nosową i niestety wyszło bardzo źle, ma nos jeszcze gorszy niż przed operacją (strasznie się zapadł nos na środku).