PDA

Zobacz pełną wersję : filtry przeciwsłoneczne

arlene eisenberg
03-09-2009, 01:08
FILTRY PRZECIWSŁONECZNE

Zdaniem dermatologów wielu z nas nadal błędnie zakłada, że z ochrony filtrów słonecznych powinniśmy korzystać jedynie wówczas, gdy spędzamy cały dzień na plaży czy na basenie. Tymczasem tego typu kosmetyków trzeba używać na co dzień. - Gdy wyprowadzamy psa czy siedzimy dłuższy czas przy oknie, jesteśmy wystawieni na działanie promieni słonecznych. W miarę upływu czasu działanie słońca kumuluje się, co sprawia, że nasza skóra ulega uszkodzeniu - mówi dr Diane Berson wykładająca dermatologię na wydziale medycznym Cornell University. Należy zatem zwracać uwagę na numer filtra przeciwsłonecznego (tzw. faktor SPF) na kosmetykach, którymi się smarujemy. Mleczko z oznaczeniem SPF 15 blokuje dostęp do naszej skóry około 96 procentom promieni słonecznych, zaś SPF 45 - 99 procentom. Z pozoru to nic nieznacząca różnica, a jednak dla osób o jasnej karnacji może ona oznaczać uniknięcie poparzenia słonecznego. Nietrudno sobie wyobrazić, jak wyglądałaby nasza skóra twarzy czy rąk, gdybyśmy zapewniali jej całkowitą ochronę. - Wystarczy przyjrzeć się pośladkom. Skóra na nich jest gładka i bez zmarszczek.

Agnieszka- studentka AM
08-27-2009, 17:47
Witam.

Zgadzam się z moja poprzedniczką.
Kremy z filtrem należy stosować nie tylko latem w słoneczne dni lecz przez okrągły rok. Kremy do codziennego użytku powinny zawierać filtr ochronny i należy na to zwracać szczególna uwagę przy wyborze kosmetyku.

Jeszcze do niedawna sądzono iż za efekt przyspieszonego starzenia odpowiedzialne jest głównie promieniowanie UVB. To nieprawda - promieniowanie to odpowiedzialne jest głównie za poparzenia słoneczne, efekt pojawia się szybko po ekspozycji.
Za starzenie się odpowiada głównie pormieniowanie UVA, które przenika głęboko do skóry właściwej powodując zniszczenia.

Należy dlatego ograniczać czas spędzony w solarium - najlepiej do zera ;) , oraz używać kremów z filtrem .

Więcej o ochronie przed słońcem i szkodliwym wpływie promieniowania
dowiesz się klikając tutaj:

Opalaj się z głową ! • Kobiety (http://kobiety.medykblog.pl/opalaj-sie-z-glowa/)

Kaiatta
07-09-2010, 10:03
tez kiedys myslalam, ze krem z filtrem jest mi niepotrzebny, ale moja mama usiadomila mi, ze jest inaczej i od zeszlych wakacji codziennie stosujemy kremy z filtrem. cala rodzina:) Moja siostra smaruje nawet swojego brzdaca, a mama zaopatrzyla sie w krem przeciwzmarszczowy synactiv z filtrem. Dziewczyny dbajcie o skore, bo potem nawet kremy na zmarchy nie pomoga:)

WyleczHemoroidy
08-02-2010, 08:34
krem z filtrem na wakacje to nieodzowny atrybut:)

Super Star
11-22-2010, 22:17
hej a jak to wyglada na nartach? w gorach chyba tez trzeba miec jakis krem z filtrem.. wybieram sie w Alpy w tym roku i zastanawiam sie czy cos wziasc...
pozdrawiam!