Zobacz pełną wersję : ile czasu mogą wyrastać zęby mądrości?
Ile czasu rosły wam ósemki? Ja mam problem taki, ze wyczuwam zgrubienia na dziąsłach, ale nie wiem czy to zęby mądrości czy nie. Mój dentysta powiedział, że się będą przebijać, ale to było rok temu. Na razie nic, zero bólu, zero jakiegokolwiek ruchu. Ile sia mogą wyrzynać takie zęby?
Mi też strasznie długo szły ósemki. Najpierw miałam zgrubienia w dziąsłach, które były sobie tam przez jakiś dłuższy czas, a później zaczęły powoli się wyżynać. Chociaż podczas tego jak mi rosły, kilkakrotnie się tak jakby zatrzymywały i po jakimś czasie znowu rosły. Dziwna sprawa z tymi ósemkami
No dobra, ale jak długo ci rosły? Mogą się na przykład zatrzymać i nie wyrosnąć do końca? Muszę sobie zrobić szybko rentgena szczęki i zanieść do dentysty, bo mam wrażenie że zgryz mi się zacieśnia. Czy to może być niebezpieczne?
Oczywiście, że może być niebezpieczne z uwagi na skrzywienie zgryzu. Sam miałem z tym problem i dam Ci radę jaka otrzymałem od lekarza. Jak ósemki są poziomo na zdjęciu i zsuwają zęby do przodu to trzeba je usunąć, ale to już zadanie dla chirurga. Natomiast jeśli na zdjęciu rtg widać, że są pionowo i nie przesuwają innych zębów to lepiej poczekać aż wyjdą. Pamiętaj tylko, że każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie, najlepiej udaj się do dobrego ortodonty.
Ja tam bezbolesnie usunełam górne ósemki bo... bolały : ) a jak coś boli to trzeba to usunąć i szczerze to nie wiem czy dobrze czy źle ale nie czekałam na wyniki rtg od razu poszłam wyrwać . Ale w przypadku takich zabiegów to lepiej do specjalistów iść a nie byle gdzie. Oni wtedy ocenią czy mozna tak o bez RTG bo nam sie może wydawać a w rzeczywistości może być zupełnie inaczej. Z prywatnych klinik to polecam www.candeo.pl (http://www.candeo.pl)
Mi ósemki wyżynają się juz kilka lat.. co jakis czas się odzywają..
Jest to typowe zjawisko gdyż kość żuchwy jest bardziej zbitą tkanką niż kość szczęki. Dlatego zębom mądrości trudniej jest się wyrżnąć. Zęby mądrości mogą wyżynać się rok, kilka lat a bardzo często w ogóle nie mogą się wyrżnąć. Należy wykonać zdjęcie pantomograficzne i sprawdzić jak ustawiony jest ząb w kości[czy ma miejsce na wyrżnięcie się]. Jeżeli nie ma szans na wyrżniecie się zęba a zaczną występować stany zapalne zęba należy usunąć.
patałach
11-12-2011, 22:04
Od miesiąca raz na jakiś czas odczuwam potworny ból, mam nadzieję, że wkrótce się przebiją!