Zobacz pełną wersję : niewydolność zastawkowa
daroo_00
03-17-2009, 21:22
Witam,
chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z osób w wieku 20 - 22 lata ma problemy z żylakami - konkretnie chodzi o żylaki żyły odstrzałkowej. Jakie są metody leczenia tego schorzenia. Wie może ktoś (może kto ma taki problem) jak wygląda leczenie niewydolności zastawkowej żył głębokich podudzia. I czy te dwie jednostki chorobowe są jakieś poważne - sam osobiście mam ten problem :(
arlene eisenberg
03-17-2009, 22:12
Są cztery sposoby leczenia przewlekłych zaburzeń żylnych kończyn dolnych:
-leczenie uciskowe
-leczenie farmakologiczne
-leczenie operacyjne
-leczenie obliteracyjne
Leczenie uciskowe
Leczenie uciskowe niewydolności powierzchownego układu żylnego stosuje się aby odtworzyć prawidłową różnicę ciśnień między powierzchownym a głębokim krążeniem przez żyły przeszywające, aby zmniejszyć średnicę naczyń powierzchownych i ich przepuszczalność co pozwala przywrócić względnie fizjologicznych warunków dla krążenia krwi.
Zastosowanie znajdują tu zarówno elastyczne jak i nieelastyczne bandaże oraz różne rodzaje pończoch i rajstop uciskowych. Wybór rodzaju bandaży: elastyczny lub nierozciągliwy zależy od czynności, której będzie poddany powierzchowny układ żylny. Podczas wysiłku powinien być zastosowany bandaż nieelastyczny w celu utrzymania wyższego ciśnienia w żyłach powierzchownych w porównaniu do głębokich, tak żeby krew płynęła z układu powierzchownego do głębokiego, podobnie jak u osób zdrowych. Natomiast podczas wypoczynku lub w pozycji stojącej rodzaj bandaża nie ma znaczenia, ponieważ jedynym powodem bandażowania w tym wypadku jest zmniejszenie średnicy żylaka żyły powierzchownej.
Dla zapewnienia odpowiedniego ucisku mogą być także zastosowane tak zwane wyroby o stopniowanym ucisku, czyli podkolanówki, pończochy lub rajstopy. Wyroby te dostępne są w czterech różnych klasach ucisku (od I do IV), których wybór powinien być dokonany po porozumieniu z lekarzem. Wyroby uciskowe należy nosić przez cały dzień ubierając je rano przed wstaniem z łóżka.
Leczenie farmakologiczne
Obecnie stosowane środki lecznicze poprawiające napięcie ściany żylnej oraz przeciwdziałające skutkom zaburzeń w mikrokrążeniu i zastojowi limfatycznemu, które to stany zawsze towarzyszą patologii żylnej.
Wielu autorów podkreśla duże znaczenie w stosowaniu diosminy i hesperydyny. Wśród produktów naturalnych odgrywają substancje substancje zawierające jako czynnik aktywny rutynę, troxerutynę oraz escynę, natomist wśród produktów syntetycznych dużą rolę odgrywają tribenozyd, heptaminol, hefteron i dobesylan wapniowy.
Następną grupą leków stosowanych w leczeniu choroby żylakowej są leki reologicznie czynne jak pentoksyfilina oraz dekstrany. W wielu przypadkach zachodzi konieczność stosowania leków przeciwzakrzepowych jak antagoniści witaminy K (np. acenokumarol) czy heparyna.
Leczenie operacyjne
Zabieg operacyjny jest podstawową metodą leczenia żylaków kończyn dolnych, gdyż jako jedyny daje możliwość całkowitego wyleczenia choroby i zwykle skutecznie zabezpiecza przed jej nawrotem. Powszechnie przyjęto dwie metody operacyjne:
-stripping - Zabieg polega na podskórnym wyrwaniu całej żyły odpiszczelowej w połączeniu z podwiązaniem i przecięciem niewydolnych żył przeszywających i jest wskazany w przypadkach niewydolności ujścia żyły odpiszczelowej i odstrzałkowej.
-odcinkowe wycięcie żył - Ambulatoryjna flebektomia polega na wycięciu niewielkich żylaków powierzchownych i wszystkich niewydolnych, żylakowato zmienionych obocznic żylnych.
W zaawansowanych postaciach zespołu pozakrzepowego od wielu lat stosuje się operację Lintona, polegającą na podpowięziowym podwiązaniu wszystkich perforatorów oraz jednoczasowym usunięciu żyły odpiszczelowej i odstrzałkowej.
W szczególnie uporczywych przypadkach owrzodzeń z zadowalającymi efektami stosowane są przeszczepy skóry.
Leczenie obliterujące
Leczenie to polega na wstrzyknięciu drażniących środków chemicznych do światła żyły w celu wywołania zmian zapalnych śródbłonka z następowym zamknięciem światła żylaka w następstwie jego zwłóknienia. Wadą tej metody jest konieczność wielokrotnego powtarzania stosunkowo nieprzyjemnych zabiegów aż do czasu uzyskania zadowalającego efektu kosmetycznego. Ilość powikłań jest wysoce zależna od rodzaju i stężenia środka chemicznego oraz doświadczenia wykonującego zabieg.
Skleroterapia jest stosowana w leczeniu:
-czerwonych albo niebieskich mikrożylaków
-pajączków naczyniowych - promieniście rozgałęzionych skórnych żyłek, które stanowią duży problem kosmetyczny, zwłaszcza dla osób młodych, a są zbyt małe aby można je było zoperować w tradycyjny sposób
-resztkowych żylaków pozostałych po strippingu
arlene eisenberg
03-17-2009, 22:14
Powikłania
Do najpoważniejszych powikłań choroby żylakowej są postępujące zmiany troficzne skóry szczególnie nasilone w dolnej części podudzia. W miejscach tych skóra staje się cienka, gładka z charakterystycznymi brązowymi plamkami a w późniejszym okresie zwykle w okolicy kostki przyśrodkowej powstaje owrzodzenie czyli ubytek skóry trudno gojący się.
Żylaki kończyn dolnych sprzyjają również rozwojowi zapalenia żył zarówno powierzchownych jak i głębokich.
U niektórych osób w przypadku mechanicznego uszkodzenia poszerzonej żyły może dojść do krwawienie na zewnątrz lub pod powierzchnię skóry powodując powstanie siniaka.
daroo_00
03-17-2009, 22:35
A jak wygląda sytuacja z niewydolnymi zastawkami żył głębokich podudzia - co wtedy gdy one staną się niewydolne? jest możliwość jakiegoś ich leczenia? u mnie te zastawki są już granicznie wydolne - jak narazie nie pojawiają się u mnie żadne żylaki na udach - tylko ten jeden na łydce.
arlene eisenberg
03-17-2009, 23:29
Zaleca się postępowanie zachowawcze:
-zmiana trybu życia (zwiększenie aktywności fizycznej zwłaszcza spacery, jazda na rowerze, pływanie, unikanie zaparć)
-odpowiednie stanowisko pracy (podnóżki, unikanie przebywania długotrwałego bez ruchu, a gdy nie jest to możliwe - wykonywanie ćwiczeń umożliwiających pracę mięśni łydek - na przykład marsz w miejscu w pozycji stojącej, zginanie grzbietowe stopy przy przebywaniu w pozycji siedzącej)
Leczenie chirurgiczne jest przeciwwskazane w przypadku niedrożności żył głębokich.
Rozumiem,że regularnie leczy się Pan u chirurga naczyniowego,skoro zna Pan dokładną diagnozę. Proponuję regularne wizyty podczas których chirurg naczyniowy-specjalista-odpowie na wszelkie Pana pytania.
daroo_00
03-17-2009, 23:37
No właśnie zamierzam podjąć leczenie bo do tej pory zrobiłem badania USG z dokładnym opisem stanu żył kończyn dolnych - trochę zdziwiony jestem iż w wieku 21 lat mam takie problemy - głównie ten żylak na łydce - no i teraz ta niewydolność zastawek. Zastanawiam się tylko co będzie wtedy kiedy zastawki całkowicie przestaną funkcjonować a przecież tyczy się to żył głębokich :(
arlene eisenberg
03-17-2009, 23:56
Doradzam niezwłoczne udanie się do specjalisty-w tym wypadku chirurga naczyniowego. Po to oni są, by odpowiednio zanalizować badania. Po wizycie u specjalisty nie będzie Pan się zastanawiał "co by było gdyby.." tylko będzie Pan wiedział co robić, by nie pogłębić swojego stanu.Być może kwalifikuje się Pan na zabieg chirurgiczny lub też diagnoza postawiona przy okazji badania usg (a jest to diagnoza wstępna) jest błędna.
p's z pewnością w opisie było zalecenie-zgłosić się do specjalisty..
Proszę udać się do lekarza i jeśli będzie Pan uprzejmy-może opisze Pan na forum, co tenże specjalista stwierdził.
Pozdrawiam i apeluję o prawidłową kolejność postępowania w tak poważnych sprawach..
daroo_00
06-02-2009, 22:50
Niestety ze względu na brak czasu nie miałem jak zakończyć mojego temaciku.
A więc sprawa na dzień dzisiejszy wygląda następująco:
jestem po dwoch wizytach u chirurga naczyniowego który popatrzył na moją nogę i badania usg, stwierdził praktycznie to samo co było na tych badaniach - rozpoczynającą się niewydolność zastawkową żył głębokich podudzia no i zalecił lek z grupy chroniących naczynia żylne - Venoruton forte, i kazał brac przez miesiąc po czym poszedłem na kontrolę. Po wizycie dalej zalecił branie tego samego leku do września. Ma to podobno pomóc w spowolnieniu rozwijania się niewydolności tych zastawek - jednak stwierdził iż tego problemu nie da się już rozwiązać i leczenie pozostaje praktycznie na zawsze.. :( Nie wiem czy ktoś jeszcze miał może taki problem - jeśli tak to proszę o odpowiedź....