PDA

Zobacz pełną wersję : Nadmiat Żelaza.

Vozone
03-21-2009, 11:55
...sd sadsad sssssssssssssssssssssssss

Lekarka
03-23-2009, 19:09
Nadmiar żelaza w surowicy może być związany z chorobą, która się nazywa Hemochromatoza. Jest to choroba genetyczna. Proszę się popytać w rodzinie czy nie było przypadków chorób wątroby.
Choroba wynika z nadmiaru wchłaniania żelaza, które gromadzi się w różnych tkankach i może powodować uszkodzenie najczęściej wątroby, serca, cukrzycy.
Type objawy pojawiają się w średnim wieku pod postacią bólu stawów, osłabienia, męczliwości, ograniczenia libido oraz uszkodzenia wątroby.

U Pana jednak trzeba wykonać dalsze badania. Oznaczenie innych parametrów gospodarki żelazem, ocena funkcji wątroby a w razie podejrzenia hemochromatozy badania genetyczne.

Przyczyna może też być dietetyczna- posiłki o dużej zawartości żelaza.

Jeżeli Pan zjada dużo czerwonego mięsa to proszę to ograniczyć.
Unikać również wit C i alkoholu.

Na podstawie tylko stężenia żelaza nie można nic więcej rozpoznać

arlene eisenberg
03-23-2009, 19:48
Żelazo w bardzo dużym stężeniu znajduje się m.in. w :

-burakach
-brokułach
-pomidorach
-sokach pomidorowych-najczęściej rzeczywiście są one naturalne!!
-wołowinie
-rośliny strączkowe
-pietruszka

Myst.
08-13-2009, 18:35
Witam, nie dawano miałem robione badania krwi wszystko w miarę dobre ale mam strasznie dużo żelaza, lekarz jak to zobaczył o mało co nie spad z krzesła. Nie wiem czym to może być spowodowane, gdyż nie biorę żadnych witamin i tym podobnym, słyszałem też o o takiej chorobie, moze to dlatego, w każdym bądź razie chciałbym wiedzieć co mogę z tym zrobić, jaka dieta jak to zredukować, dostałem o doktora jakieś tabletki, no ale chciałbym jeszcze sam pomóc walczyć z tym mojemu organizmowi. Od jakiegoś czasu zauważyłem, ze strasznie brzydko pachnę, trudno mi określić jak to zapach... zarówno potu jak i no właśnie... nie wiem czego... czy to może mieć jakiś związek z tym żelazem?
Pozdrawiam.