Zobacz pełną wersję : Mutacja (?)
Witam. Mam 14 (rocznikowo 15) lat i mam pewien problem... Nie wiem, czy jest to mutacja, jeśli tak, to czy można ją jakoś przyspieszyć? - głos zmienił mi się na bardzo piszczący, chwilami donośny, czasami jednak nie mogę wykrztusić słowa i muszę mówić szeptem. Chodzę do gimnazjum, bardzo mi to przeszkadza w uczestniczeniu w lekcjach, szczególnie w języku angielskim, na którym jest dużo czytania. Dodam, że taki stan mam od wakacji, czyli prawie rok, a rówieśnicy, jak to mają w zwyczaju Polacy, lubią się z tego wyśmiewać!
W razie możliwości, jeśli potrzeba, mógłbym się nagrać...
Ponawiam pytanie, czy jest to normalne, czy można temu jakoś zaradzić, przyspieszyć to?
Pozdrawiam, bradzo zależy mi na odpowiedzi.
Może to być zupełna norma. Jeżeli jednak objawy są uciążliwe zgłoś się do specjalisty laryngologa lub foniatry.
Po zbadaniu specjalista opowie Ci na pytanie.
arlene eisenberg
03-23-2009, 19:40
Witam serdecznie
Mutacja u chłopców zwykle pojawia się ok. 14 roku życia, lecz w dobie szybciej dojrzewającej młodzieży wiek ten przesuwa się do przodu-12 r.ż. to czas,w którym coraz częściej chłopcy mają do czynienia ze zmianą tębru głosu.
Mutacja trwa od sześciu miesięcy do roku.To okres, w którym chrząstki ulegają powiększeniu i pojawia się tzw.jabłko adama.
Bywa jednak, że mutacja wydłuża się znacznie w czasie lub przebiega w sposób nieprawidłowy. Zaburzenia te mogą być spowodowane nieprawidłową budową anatomiczną krtani, zaburzoną funkcją hormonalną, jak też pewnymi czynnikami neuropsychiatrycznymi.
Każdy taki przypadek wymaga badania u lekarza foniatry, ustalenia przyczyny i obrania metody leczenia. W większości przypadków odpowiednie ćwiczenia głosowe pomagają w uzyskaniu i utrwaleniu właściwego głosu.
I pamiętaj-proces ten nie ominie żadnego z Twoich kolegów!!Zawsze możesz powiedzieć że oni za parę miesięcy będą mieli nadal dziecięcy głos a Ty będziesz mówił prawdziwym,męskim głosem:):p
Pozdrawiam i głowa do góry:):cool:
Dziękuję :) A czy, żeby wybrać się do foniatry trzeba najpierw wybrać się do lekarza rodzinnego po skierowanie?
niestety tak i jak to zwykle bywa z wizytą u specjalisty trzeba odczekać w kolejce
Witam mam 18 lat i z moim głosem jest coś nie tak, a dokładniej gdy rozmawiam z drugą osoba w miarę cicho to mój głos jest normalny i mogę wymówić wszystko.Problem zaczyna się gdy chcę wymówić trochę głośniej lub krzyknąć, wtedy głos staje się piskliwy lub zanika całkiem.Myślałem że przechodzę mutacje i niedługo znów wróci wszystko do normy lecz myliłem się, mam już tak ponad trzy lata i nic się nie poprawia.
Co mam zrobić aby mój głos był donośny i męski ??????