PDA

Zobacz pełną wersję : Mutacja (?)

Denzel
03-23-2009, 16:27
Witam. Mam 14 (rocznikowo 15) lat i mam pewien problem... Nie wiem, czy jest to mutacja, jeśli tak, to czy można ją jakoś przyspieszyć? - głos zmienił mi się na bardzo piszczący, chwilami donośny, czasami jednak nie mogę wykrztusić słowa i muszę mówić szeptem. Chodzę do gimnazjum, bardzo mi to przeszkadza w uczestniczeniu w lekcjach, szczególnie w języku angielskim, na którym jest dużo czytania. Dodam, że taki stan mam od wakacji, czyli prawie rok, a rówieśnicy, jak to mają w zwyczaju Polacy, lubią się z tego wyśmiewać!
W razie możliwości, jeśli potrzeba, mógłbym się nagrać...

Ponawiam pytanie, czy jest to normalne, czy można temu jakoś zaradzić, przyspieszyć to?

Pozdrawiam, bradzo zależy mi na odpowiedzi.

Lekarka
03-23-2009, 19:23
Może to być zupełna norma. Jeżeli jednak objawy są uciążliwe zgłoś się do specjalisty laryngologa lub foniatry.
Po zbadaniu specjalista opowie Ci na pytanie.

arlene eisenberg
03-23-2009, 19:40
Witam serdecznie

Mutacja u chłopców zwykle pojawia się ok. 14 roku życia, lecz w dobie szybciej dojrzewającej młodzieży wiek ten przesuwa się do przodu-12 r.ż. to czas,w którym coraz częściej chłopcy mają do czynienia ze zmianą tębru głosu.

Mutacja trwa od sześciu miesięcy do roku.To okres, w którym chrząstki ulegają powiększeniu i pojawia się tzw.jabłko adama.

Bywa jednak, że mutacja wydłuża się znacznie w czasie lub przebiega w sposób nieprawidłowy. Zaburzenia te mogą być spowodowane nieprawidłową budową anatomiczną krtani, zaburzoną funkcją hormonalną, jak też pewnymi czynnikami neuropsychiatrycznymi.

Każdy taki przypadek wymaga badania u lekarza foniatry, ustalenia przyczyny i obrania metody leczenia. W większości przypadków odpowiednie ćwiczenia głosowe pomagają w uzyskaniu i utrwaleniu właściwego głosu.

I pamiętaj-proces ten nie ominie żadnego z Twoich kolegów!!Zawsze możesz powiedzieć że oni za parę miesięcy będą mieli nadal dziecięcy głos a Ty będziesz mówił prawdziwym,męskim głosem:):p
Pozdrawiam i głowa do góry:):cool:

Denzel
03-23-2009, 21:06
Dziękuję :) A czy, żeby wybrać się do foniatry trzeba najpierw wybrać się do lekarza rodzinnego po skierowanie?

Lekarka
03-25-2009, 22:28
niestety tak i jak to zwykle bywa z wizytą u specjalisty trzeba odczekać w kolejce

kamil
06-06-2009, 01:46
Witam mam 18 lat i z moim głosem jest coś nie tak, a dokładniej gdy rozmawiam z drugą osoba w miarę cicho to mój głos jest normalny i mogę wymówić wszystko.Problem zaczyna się gdy chcę wymówić trochę głośniej lub krzyknąć, wtedy głos staje się piskliwy lub zanika całkiem.Myślałem że przechodzę mutacje i niedługo znów wróci wszystko do normy lecz myliłem się, mam już tak ponad trzy lata i nic się nie poprawia.

Co mam zrobić aby mój głos był donośny i męski ??????