PDA

Zobacz pełną wersję : środki redukujące zmarszczki

arlene eisenberg
03-24-2009, 19:08
Antyoksydanty oraz modne ostatnio witaminy C i E neutralizują działanie wolnych rodników (niesparowanych elektronów tlenu, które tworzą się w organizmie w wyniku przemian metabolicznych; obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią, co prowadzi do uszkodzenia DNA oraz błon komórkowych), poprawiają wygląd skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Retinoidy (kwasowe pochodne witaminy A) pomagają w usuwaniu martwych komórek naskórka, czyniąc skórę gładszą; pobudzają ją do produkcji kolagenu, powodując wygładzanie zmarszczek oraz wyrównanie wszelkich odbarwień karnacji. Renova i Avage to jedyne specyfiki na receptę o tego typu działaniu przeciwzmarszczkowym, dopuszczone do sprzedaży na amerykańskim rynku przez Administrację ds. Żywności i Leków. Bez recepty dostępne są natomiast środki o podobnym działaniu, które zawierają łagodniejsze składniki, takie jak retinol.
Na podobnej zasadzie działają alfa-hydroksy kwasy (zwane też kwasami AHA). Usuwają one górną warstwę naskórka i pobudzają skórę do produkcji kolagenu, który wygładza jej powierzchnię. Mniej podrażniają skórę, ale nie wnikają też w jej głębokie warstwy. Prawdopodobnie nie mają tak silnego wpływu na reakcję skóry, ale są znakomite, by na krótką metę odświeżyć jej wygląd .
Do wygładzania zmarszczek służą również preparaty zawierające peptydy, które pobudzają skórę do produkcji kolagenu. Jednak dostęp do danych na temat skutków ich działania jest ograniczony, bo ich producenci nie są objęci obowiązkiem wykonywania testów klinicznych przed wprowadzeniem specyfików na rynek. Tak jest w przypadku wszystkich kosmoceutyków.

KuPczAk
08-27-2009, 12:46
Kiedy należy zacząć kuracje przeciwzmarszczkową? Jeśli mam 23 lata to powinnam je już stosować ? Nie mam problemów z cerą mam raczej normalną i stosuję minimalną liczbę kosmetyków bo wychodziłam z założenia , że tak jest najzdrowiej. Może jednak się mylę?

Agnieszka- studentka AM
08-27-2009, 17:25
Więcej o kuracji przeciwzmarszczkowej dowiecie się tutaj :

Kuracja przeciwzmarszczkowa
(http://kobiety.medykblog.pl/kuracja-przeciwzmarszczkowa-kiedy-zaczac/)

nesse10
12-11-2009, 17:37
ja ostatnio czytałam o takiej metodzie na zmarszczki jak przeszczep własnej tkanki tłuszczowej, myślę że to też ciekawe rozwiązanie, daje fajne efekty, zabiegi trzeba powtarzać, ale z każdym efekt utrzymuje się dłużej.

madzix
01-20-2010, 13:32
ja ostatnio czytałam o takiej metodzie na zmarszczki jak przeszczep własnej tkanki tłuszczowej, myślę że to też ciekawe rozwiązanie, daje fajne efekty, zabiegi trzeba powtarzać, ale z każdym efekt utrzymuje się dłużej.

Tak, też uważam ze jest to fajne rozwiązanie, takie naturalne. A gdzieś to robią jeszcze poza Centrum Malia? Bo tam słyszałam jest to bardzo promowany zabieg i popularny