Zobacz pełną wersję : cellulit problem medyczny czy estetyczny?
this_is_it
08-31-2010, 14:38
Czy cellulit jest problem medycznym, czy może jest to problem tylko estetyczny. Na pewno pomarańczowa skórka nie wygląda zbyt ładnie, ale czy jeśli nie będziemy nic robić z cellulitem, to czy grożą nam jakieś poważne komplikacje zdrowotne??
Jestem przekonana że to problem natury medycznej. Dlaczego? Bo cellulit to zapalenie tkanki łącznej, spowodowane toksynami zawartymi w organizmie. Nie zwalczany, staje się coraz trudniejszy do usunięcia a w formie bardziej zaawansowanej, może przerodzić się w cellulitis, który jest już poważnym i bolesnym ropnym zapaleniem skóry i tkanki łącznej. Więc to nie do końca tylko problem natury estetycznej. Należy go zwalczać. W Warszawie jest nawet klinika Vimed która zajmuje się takimi rzeczami i to nieinwazyjnie: dietą dopasowaną do indywidualnego profilu immunologicznego i zabiegami fizjoterapeutycznymi.
A jak wpływa na ciało, szkodzi czy nie i czy jest skuteczna terapia falą akustyczną? Ostatnio w internecie znalazłam ofertę Stop-cellulit, który takie zabiegi przeprowadza. Trochę na ich stronie o tym poczytałam o przebiegu i działaniu takiej metody, ale chciałabym poradzić się kogoś kto wie coś na ten temat z własnego doświadczenia lub studiów.
sylwetka
10-26-2011, 15:56
A jak wpływa na ciało, szkodzi czy nie i czy jest skuteczna terapia falą akustyczną? Ostatnio w internecie znalazłam ofertę Stop-cellulit, który takie zabiegi przeprowadza. Trochę na ich stronie o tym poczytałam o przebiegu i działaniu takiej metody, ale chciałabym poradzić się kogoś kto wie coś na ten temat z własnego doświadczenia lub studiów.
Właśnie korzystałam z zabiegów z użyciem fal ultradźwiękowych (aparat Med2 Contour) i muszę przyznać, że widzę poprawę na udach, gdzie miałam już widoczny cellulit. Fale ultradźwiękowe z głowicy kawitacyjnej porozbijały mi tam tłuszczyk. W sumie najważniejsze, że te rozbite komórki tłuszczowe są usuwane bezpowrotnie - działa to jakoś na zasadzie metabolizmu, tzn. tłuszcz jest po rozbiciu w naturalny sposób usuwany przez wątrobę. Przede wszystkim oznacza to, że nie ma efektu "jojo", bo te komórki zostają usunięte z organizmu. No oczywiście wiadomo, że cały czas potrzebna jest do tego odpowiednia dieta i trochę ruchu, żeby znowu nie zaczęło się nam coś nowego odkładać.
sylwetka
11-03-2011, 13:50
Właśnie korzystałam z zabiegów z użyciem fal ultradźwiękowych (aparat Med2 Contour) i muszę przyznać, że widzę poprawę na udach, gdzie miałam już widoczny cellulit. Fale ultradźwiękowe z głowicy kawitacyjnej porozbijały mi tam tłuszczyk. W sumie najważniejsze, że te rozbite komórki tłuszczowe są usuwane bezpowrotnie - działa to jakoś na zasadzie metabolizmu, tzn. tłuszcz jest po rozbiciu w naturalny sposób usuwany przez wątrobę. Przede wszystkim oznacza to, że nie ma efektu "jojo", bo te komórki zostają usunięte z organizmu. No oczywiście wiadomo, że cały czas potrzebna jest do tego odpowiednia dieta i trochę ruchu, żeby znowu nie zaczęło się nam coś nowego odkładać.
Ja byłam na zabiegu w Warszawie, ale widziałam, że ten aparat jest już w kilku miastach - chyba robi się popularny :) Koleżanka mnie prosiła, żebym jej wyszukała, czy u niej w Gdańsku już jest w jakimś gabinecie, ale nie znalazłam - jakbyście wiedziały, to dajcie znać - podpowiem jej gdzie szukać.
Ja znalazłam na razie we Wrocławiu, w Krakowie, w Częstochowie, w Łodzi i w Bydgoszczy. No i oczywiście w Warszawie.
Jestem przekonana że to problem natury medycznej. Dlaczego? Bo cellulit to zapalenie tkanki łącznej, spowodowane toksynami zawartymi w organizmie. Nie zwalczany, staje się coraz trudniejszy do usunięcia a w formie bardziej zaawansowanej, może przerodzić się w cellulitis, który jest już poważnym i bolesnym ropnym zapaleniem skóry i tkanki łącznej. Więc to nie do końca tylko problem natury estetycznej. Należy go zwalczać. W Warszawie jest nawet klinika Vimed która zajmuje się takimi rzeczami i to nieinwazyjnie: dietą dopasowaną do indywidualnego profilu immunologicznego i zabiegami fizjoterapeutycznymi.
Cellulit a cellulitis, czyli zapalenie tkanki łącznej to dwie różne rzeczy.
Cellulitis jest chorobą, natomiast cellulit to słowo wymyślone na potrzeby marketingowe i jest naturalnym procesem zachodzącym w skórze.
Warto przeczytać -> Cellulit, jak i u kogo powstaje (http://dermestetic.pl/usuwanie-cellulitu.html) <- krótko i zwięźle
zmiennoludka
12-16-2011, 15:40
Cellulitis to zapalenie skóy i tkanki podskórnej - rozpoczyna się zwykle od zakażenia bakteryjnego i leczy dermatologicznie. A cellulit to ten nasz znienawidzony defekt, który dotyka większość kobiet. Lepiej też go zwalczać, bo silnie rozwinięty może prowadzić, np., do zaburzeń krążenia...
Myślę, że cellulit, jak już powstał, to trudno go zwalczyć. Ta nierównomierna tkanka tłuszczowa (a w końcu tym właśnie ten cellulit jest) wymaga wręcz anielskiej cierpliwości do wykonywania regularnych zabiegów domowych, typu masaże, wcieranie, itp. Ja wolę zabiegi mechaniczne, profesjonalne - np. do niedawno chodziłam na endermologię i widziałam rezultaty. Niestety te zabiegi trzeba było powtarzać, więc zaczęłam korzystać właśnie z fal ultradźwiękowych - jestem po pierwszym razie, ale widzę pozytywną zmianę :D
sylwetka
12-21-2011, 15:48
[/QUOTE]Ja wolę zabiegi mechaniczne, profesjonalne - np. do niedawno chodziłam na endermologię i widziałam rezultaty. Niestety te zabiegi trzeba było powtarzać, więc zaczęłam korzystać właśnie z fal ultradźwiękowych - jestem po pierwszym razie, ale widzę pozytywną zmianę :D[/QUOTE]
@zmiennoludka - mam dla Ciebie świetną wiadomość ;) Na profilu Med2 Contour na Facebooku pojawiła się okazja na wygranie serii takich zabiegów falami ultradźwiekowymi, o wartości 4 tys. zł :) - trzeba wymyśleć hasło reklamowe.
Podrzucam link do konkursu:
Med2 Contour | Facebook (http://www.facebook.com/pages/Med2-Contour/150811265020749)
Skorzystaj koniecznie, bo nagroda za 4 tys. zł warta jest pomyślenia nad hasełkiem ;)
zmiennoludka
12-27-2011, 23:43
To faktycznie dobra wiadomość - szczególnie, że pod choinką nie znalazłam bonu na żaden zabieg, ani grubej koperty :p.
Pędzę obmyślać hasło w takim razie, bo konkurencja, z pewnością, spora będzie :D.
sylwetka
12-28-2011, 09:53
To faktycznie dobra wiadomość - szczególnie, że pod choinką nie znalazłam bonu na żaden zabieg, ani grubej koperty :p.
Pędzę obmyślać hasło w takim razie, bo konkurencja, z pewnością, spora będzie :D.
Konkurencja, wbrew pozorom, na razie nie jest zbyt wielka ;) - coś ok. 30 osób na razie bierze udział, więc pędź koniecznie, hihihi ;) Nagrody za 4 tys., za takie proste zadanie konkursowe jak ułożenie hasła, bardzo rzadko się trafiają ;)
zmiennoludka
02-10-2012, 01:20
No cóż- nie udało się - myślałam, że załapię się jeszcze i zrobię zadek :) Bo z tych zabiegów zrobionych w grudniu na brzuch jestem mega zadowolona. Także czeka mnie oszczędzanie - ale z Med Contoura jeszcze skorzystam - a może jeszcze jakiś konkurs będzie? Lub super oferta na Grouponie, itp.? :D