PDA

Zobacz pełną wersję : polecam na biegunkę

radsto66
04-18-2009, 23:25
Zastosowanie

Stoperan kapsułki to doustny lek przeciwbiegunkowy w formie małych, łatwych do połknięcia kapsułek. Stoperan kapsułki działa tak szybko i skutecznie, że już 1 dawka (2 kapsułki) może zatrzymać biegunkę, dzięki najsilniejszej substancji dopuszczonej na rynku OTC (chlorowodorek loperamidu 2mg). Lek bezpośrednio hamuje wzmożoną perystaltykę i zwiększa wchłanianie wody z jelita. Dzięki temu przywraca normalną pracę jelit, zwalnia pasaż jelitowy i zmniejsza utratę wody i elektrolitów z organizmu.

Sposób użycia

Doustnie. Dorośli i dzieci powyżej 12 r.ż.: biegunka ostra - pierwsza dawka 4 mg (2 kaps.), następnie 2 mg (1 kaps.) po każdym luźnym wypróżnieniu (dawka maksymalna wynosi 16 mg na dobę); biegunka przewlekła - początkowo 2 mg (1 kaps.) 2 razy na dobę, w razie potrzeby dawkę można zwiększyć do 8-12 mg (4-6 kaps.) na dobę. Dzieci 9-12 r.ż.: biegunka ostra - 2 mg (1 kaps.) po każdym luźnym wypróżnieniu (dawka maksymalna wynosi 6 mg na dobę); biegunka przewlekła - 2 mg (1 kaps.) po każdym luźnym wypróżnieniu (dawka maksymalna wynosi 6 mg na dobę). Dzieci 6-8 r.ż.: biegunka ostra - 2 mg (1 kaps.) po każdym luźnym wypróżnieniu (dawka maksymalna wynosi 6 mg na dobę); biegunka przewlekła - 2 mg (1 kaps.) po każdym luźnym wypróżnieniu (dawka maksymalna wynosi 4 mg na dobę).

Wskazania

Wskazaniem do stosowania Stoperanu jest leczenie objawowe ostrych biegunek. Leczenie objawowe przewlekłych biegunek występujących w chorobach zapalnych jelit oraz w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego i zespole jelita drażliwego. Stoperan może być stosowany jednocześnie z lekami działającymi przyczynowo.

fuksmedicus
05-29-2009, 15:33
Popieram,to jeden z najlepszych środków dostępnych na naszym rynku zaraz po gorzkiej czekoladzie:D

Marcel
08-31-2009, 20:13
ja rowniez uwazam ze to dobry lek ;) kiedys mi sie przydal ;)

kopciuszek
03-22-2010, 14:40
też słyszałam, że stoperan jest jednym z lepszych i skuteczniejszych środków jeśli chodzi o biegunkę. Dobrze, że się pojawił, bo jeszcze do niedawna osoby, które miały z tym problem stosowały głównie węgiel. Co niestety nie zawsze było skuteczne. Ale cieszę się, że pojawiły się inne skuteczniejsze środki;)

Wieszcz
03-22-2010, 15:22
Nie próbowałam jeszcze tego środka, ale jeśli jest taki skuteczny to chyba go zamówię. Widziałam że jest w aptece internetowej (e-lek.pl) gdzie kupuję leki bez recepty. I to całkiem niedrogi. Co do przeciwbiegunkowych środków to skuteczna jest też herbatka z czarnej jagody i laremid. No i czarna czekolada, to fakt;)

summer
04-26-2010, 12:47
ja też nie próbowałam jeszcze tego środka, ale może faktycznie być wybawieniem dla tych, którzy mają problem z biegunką. Dla tych właśnie osób stoperan może być wybawieniem. Zjarzałam na stronę tej apteki, o której wspomniałaś ( e-lek.pl ) i faktycznie mają bardzo niskie ceny, a to może być dodatkowo dobra wiadomość dla tych, którzy mają problem z biegunką, bo po przepłacać za leki jeśli można kupić je taniej??

bybek5
05-04-2010, 12:41
ja używałem często Loperamid jak dobrze pamiętam. Ale można też zjeść jakieś jedzonko "zaklejające" np. kisiel ;)

Marcin B.
08-23-2011, 13:54
Ja słyszałem, że przy biegunce bakteryjnej lepiej nie stosować niczego co hamuje wypróżnianie, bo wtedy te wszystkie toksyny zostają w jelitach i tylko się namnażają :( Staram się raczej oczyścić organizm, ewentualnie biorę coś typowo przeciwbakteryjnego, no i czasami częściej zajadam się ryżem, bo dobrze wchłania wodę.

gaza
09-08-2011, 13:09
Jeśli chodzi o biegunkę taką nagłą i nie przewlekłą tylko po zjedzeniu czegoś bądź z nerwów przy wyjściu z domu zażywam Stoperan.. I działa :)

majki
09-14-2011, 13:57
Na mnie działa chyba jedynie stoperan.. kiedyś moze węgiel ale stoperan dużo szybciej.

QQrka
10-11-2011, 14:10
Jak miałam biegunkę to też leczyłam się stoperanem, mnie pomógł