PDA

Zobacz pełną wersję : Ciśnienie podczas najmniejszego wysiłku

anonimus
01-25-2011, 14:19
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że nie będę się tu zbyt często udzielał w sprawie moich dolegliwości.
Mam 19 lat, 173 cm wzrostu i 57 kg wagi
Od jakiegoś czasu przy niewielkim wysiłku chociażby dobiegnięciu do przystanku czy zrobieniu 15 pompek moja twarz staje się czerwona i czuje jakbym włożył głowę do kotła z gorącą wodą. Obawiam się że to coś z ciśnieniem więc wolę zapytać. nigdy nie miałem takich problemów, jedynie jak byłem młody (około 5-8 lat) leciała mi czasami krew z nosa podczas snu. Mierzę raz na kilka dni ciśnienie i z reguły wynosi ono ~110/70 puls 70. Mama mnie nastraszyła że od czegoś takiego przy większym wysiłku mogę dostać nawet wylewu ;/
Postanowiłem więc zapytać kogoś kto może miał, lub ma takie dolegliwości zanim pójdę do lekarza.
Aha, wczoraj robiłem morfologię i OB i oto wyniki:
WBC 6.0 x tys. / ul
RBC 4.80 x mln / ul
HGB 15.3 g / dl
HCT 43.4 %
MCV 90 fl
MCH 31.8 pg
MCHC 35.2 g/dl
PLT 149 x tys./ul
MPV fl

OB 2 mm/godz < 15

:confused::confused::confused:

dr.axdek
01-26-2011, 17:49
Witam,z badań wynika że wszystko jest w porządku ciśnienie u nastoletnich osób czasem ulega gwałtownym zmianom,gdyż w tym okresie mogą buzować jeszcze hormony.ciśnienie które zostało tu podane nie jest wysokie.Zalecam zdrowy tryb życia bez stresowo,prosze także mierzyć 2 razy w tyg ciśnienie,i wypisywać jego wyniki na kartce potem udać się do lekarza pediatry.Pozdrawiam

anonimus
01-26-2011, 18:56
dziękuję bardzo za odpowiedź. skoro nic mi nie jest to się bardzo cieszę. pozdrawiam ;)

chudapigi
02-13-2011, 00:35
Można tez zmierzyć ciśnienie tuz po wysiłku własnie ...
albo wykonać próbę wysiłkowa u lekarza - kardiologa zwykle dla świętego spokoju.
A jak to jest u Ciebie z dłuższym wysiłkiem - np bieganie , gra w piłkę , pływanie itp ... jak z wydolnością ?

pozdrwm