PDA

Zobacz pełną wersję : problemy z kręgosłupem

marecki27-1979
05-14-2009, 20:03
Witam!
Chciałem zapytać jak długo powinienem leżeć w szpitalu po wypadku. Leżałem 12 dni,wypisałem się na własną prośbę z powodów osobistych.Miałem wypadek po którym stwierdzono po wykonaniu rezonansu ,cytuję: "badanie tomografii rezonansu magnetycznego kręgoslupa L-S wykonane na odcinku Th11-S1,w sekwencji TSE,w obrazachT1 i T2-zaleznych wykazuje wypukliny pierścienii włóknistych krążków międzykręgowych L4/L5 i L5/S1 o szerokości do 4 mm,modelujące przednią powierzchnię worka oponowego-na poziomie L5/S1 nie można wykluczyć nieznacznego uścisku korzeni nerwów rdzeniowych" . Dodam że wciąż czuję ból,lewego biodra,przechodzący do kolana i dalej do kostki,to samo z barkiem.
Czy dobrze zrobilem wypisując się ze szpitala wcześniej? Jak długo powinienem tam być? Czy dalszy pobyt miałby sens? Czy powinienem mieć rehabilitację jak tak to jakie ćwiczenia?

arlene eisenberg
05-14-2009, 21:48
Rezonans wykazał przesunięcie krążków międzykręgowych,a zatem okres leżenia(I okres leczenia) powinien trwac do momentu,gdy bol staje się "znośny". (http://medykforum.pl/problemy-z-kregoslupem-286#post1006)Jesli pacjent jest w stanie chodzic-nawet o kuli-czas przystąpic do drugiego etapu leczenia.Lekarz rodzinny powinien wypisać skierowanie na odpowiednie zabiegi fizykoterapeutyczne oraz kinezyterapię.Radzę rozpocząć od ćwiczeń izometrycznych-napinanie mięśni pośladków i brzucha w pozycji leżącej na plecach,z nogami zgiętymi w kolanach-samodzielnie w domu,aż do terminu zabiegów.Zwykle czeka się około 3tygodni,jednak warto zorientować się z terminami w kilku klinikach-czas oczekiwania w niektórych to zaledwie tydzień.To czy pomoże ciepło,czy też zimno-to indywidualne a więc należy do tego dojść metodą prób i błędów.Jednakże proponuje jako pierwszy zabieg elektroterapii z zastosowaniem metody anodowej-przeciwbólowo-od kręgosłupa lędźwiowego aż do pięty,by zapobiec rwie,której pierwsze objawy już się pojawiły.
Serdecznie pozdrawiam

arlene eisenberg
05-14-2009, 21:52
To co można zrobić w domu (http://medykforum.pl/problemy-z-kregoslupem-286#post1005):
nie dźwigać
ciężary popychać,nie ciągnąć
spać na średniotwardym materacu
nie nachylać się tylko kucać-podnosząc przedmiot
pozycja znosząca ból-leżenie na plecach z nogami zgiętymi w kolanach
ćwiczenia izometryczne
wypróbować samodzielnie co pomaga-termofor czy zimny ręcznik z woreczkiem lodu
nosić siatki z podobnym obciążeniem na obu rękach
siedzieć prosto
w przypadku pracy siedzącej-wstać i pochodzić 5 min co godzinę