PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie tabsy stosujecie?

baba
05-29-2009, 11:05
Może stworzymy spis tabsów i ewentualnych niekorzystnych i korzystnych skutków ubocznych które u was występują. Ja stosuję Harmonet i jestem z nich zadowolona choć przeczytałam gdzieś ,że pojawił się ostatnio ich zamiennik o nazwie Sylvie i to o połowę tańszy. Zapytam przy najbliższej okazji swojego gina co to takiego i czy rzeczywiście mają taki sam skład.

LadyEl
07-01-2009, 10:00
ja stosuje yasminelle,z tym ze ostatnio zaplacilam ze nie 49zl i chyba zamienie je na jakis tanszy,(jakie polecacie?)chociaz bardzo dobrzez sie po nich czuje

silence
08-29-2009, 14:27
Ja osobiście stosowałam kiedyś ORGAMETRIL. Orgametril jest preparatem hormonalnym silnie hamującym jajeczkowanie. Ale odstawiłam tabletki, ponieważ mają niekorzystny wpływ na zdrowie kobiety, a w przyszłości może i na zdrowie dziecka.

KuPczAk
09-25-2009, 21:10
KALENDARZYK - skutków ubocznych brak ;)

murzynek333
10-30-2009, 13:20
Cilest, uważam, że jest rewelacyjny, nie mam żadnych skutków ubocznych:)

KuPczAk
11-30-2009, 22:36
Cilest, uważam, że jest rewelacyjny, nie mam żadnych skutków ubocznych:)

Nie tyjesz po stosowaniu tych tabletek i nie masz problemów z bolącymi piersiami?
Prawdę mówiąc nie znalazłam do tej pory tabletek które nie powodowałaby u mnie takich objawów ubocznych...

Wieszcz
01-16-2010, 17:29
Ja stosowałam przez rok Novinette. Bardzo dobre tabletki, przynajmniej dla mnie. Skuteczne;) i nie odczułam żadnych skutków ubocznych w postaci tycia czy złego samopoczucia. Wręcz byłam po nich weselsza i zupełnie ustąpiły wszelkie bóle w trakcie i przed miesiączką.

basia1988_21
01-24-2010, 23:29
Może stworzymy spis tabsów i ewentualnych niekorzystnych i korzystnych skutków ubocznych które u was występują. Ja stosuję Harmonet i jestem z nich zadowolona choć przeczytałam gdzieś ,że pojawił się ostatnio ich zamiennik o nazwie Sylvie i to o połowę tańszy. Zapytam przy najbliższej okazji swojego gina co to takiego i czy rzeczywiście mają taki sam skład.

Dobry pomysl zgadazam sie :) fajnie by bylo zrobic taki spis :)
Ja bede stosowac Microgynon 30 ED (czekam na okres ktory mi sie spoznia...jak dostane bede stosowac to napisze ) zobaczymy czy bede miec jakies niekorzystne skutki czy przeciwnie.... mam nadzieje ze nie bede miec jakichs niekorzystnych.. przepisala mi je lekarka poniewaz mam ciagle nieregularne miesiaczki...boje jajnika...plamienia ..po nich podobno bardzo poprawia sie cera :) okres jest ustabilizowany przychodzi na czas :) niop i jak bede je juz stosowac to dam znac po pewnym czasie jak sie czuje jakie ma ewentualne skutki niekorzystne i jakie korzystne :)

pozdrawiam serdecznie :):):):):)

asiara
01-28-2010, 12:55
Hej mam pytanko zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne yaz ale po dwóch dniach ich brania nie mogłam wytrzymać na ból brzucha. Bolało do tego stopnia że musiałam jechać do lekarza po zastrzyk rozkurczowy. Tabletki przestałam brać i mam w związku z tym pytanie: Czy po dwóch dniach brania tabletek anty mam rozregulowany cykl, dni płodne? Czy moge normalnie stosować metodę kalendarza?

brisp
03-08-2010, 18:26
Zgadzam sie z koleżanką, która pisała o Cilescie. Ja też go uż ywam i nie narzekam na nic - żadnych skutków ubocznych. Cena też jest przystępna w porównaniu do innych tabsów. Ja u siebie w Wawie płacę za Cilescik 11,90 zł w Aptece za Grosze na Puławskiej. I jestem bardzo zadowolona:-)
Ale to zależy od organizmu czy lek pasuje czy nie....moja znajoma brała Cilest i w trakcie okresu czuła sie strasznie - bolała ją głowa, wymiotowałą itd;/. Poprostu lek musi dobrze dobrać lekarz i tyle:-0

JedykT
07-01-2010, 20:31
Tak naprawdę nie ma cudownych tabletek, które pasowałyby do każdego organizmu. Przy doborze tabletek trzeba zdać się na wiedzę i intuicję lekarza no i trochę na szczęście. Moja żona stosunkowo długo szukała tabletek które by jej pasowały. W końcu metodą prób i błędów zaczęła stosować yasminell ( chyba tak to się pisze ). To, co mogę powiedzieć na pierwszy rzut oka to to, że znacznie poprawił się jej humor i nie jest już taka markotna :) Zanim zaczęła brać ten yasminell to w pewnym momencie chciała spróbować z krążkami ( nuva czy nova ring ), ale drogie to cholerstwo jest i się nie zdecydowała. Yasminell mają dobrą cenę ( 29 zł w aptece juventa w manufakturze ) i co najważniejsze dobrze działają :)

ania_27
09-15-2010, 17:31
tabletki na kazdego wplywaja inaczej, jedna nie bedzie miala skutkow ubocznych i bedzie sie czula bardzo dobrze, a inna bedzie odczuwala ich branie Wszystko zalezy od organizmu

Misha
10-24-2010, 09:46
Hej mam pytanko zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne yaz ale po dwóch dniach ich brania nie mogłam wytrzymać na ból brzucha. Bolało do tego stopnia że musiałam jechać do lekarza po zastrzyk rozkurczowy. Tabletki przestałam brać i mam w związku z tym pytanie: Czy po dwóch dniach brania tabletek anty mam rozregulowany cykl, dni płodne? Czy moge normalnie stosować metodę kalendarza?

po dwóch dniach hormony nie zdążyły zablokować naturalnego cyklu, więc ból był u ciebie naturalny, tabletki po prostu nie zdążyły jemu zapobiec, a na pewno nie była to ich wina. nie powinnaś się zrażać, a jeśli oczekujesz zabezpieczenia poprzez kalendarz to możesz się bardzo zdziwić.

ja stosuję novynette. przez pierwszy cykl występowały brudzenia jak w większości przypadków oraz nocne mdłości, ale po miesiącu wszystko ustąpiło.

Verca
12-08-2010, 17:41
Ja akurat biorę Yasminelle. Koleżanko, która wspominałaś o cenie, jeśli tabletki Ci pasują to nie zmieniaj tylko znajdź tańszą aptekę. Ja w łodzi w manufakturze kupuję w aptece za grosze, yasminelle za nieco ponad 35zl.

MajkaWola
12-08-2010, 20:06
Cilescie jest super. Również używam 4 miesiąc.

marita
12-26-2010, 12:59
od zawsze biorę novinette. przez krótki okres brałam yasminelle, po żadnych nie miałam skutków ubocznych

carmen
02-08-2011, 19:27
Ja od kilkunastu już miesięcy biorę sylvie20, płacę 20zł i na szczęście nie zauważyłam żadnych efektów ubocznych.

pianeta
05-15-2011, 17:22
Stosuje ktoś z Was "Harmonet"? Jakie macie opinie na jego temat?

Agnieszka- studentka AM
05-31-2011, 10:09
A powiedzcie mi co mowia Wam ginekolodzy a'propos skutecznosci antykoncepcyjnej tabletek od poczatku ich stosowania tzn przy pierwszym opakowaniu?
Po jakim czasie jestescie zabezpieczone przed ciaza bo tutaj sa zdania podzielone ... ;)

AgataP
09-03-2011, 13:30
Także używam Cilest, jak dotąd nie ma żadnych skutków ubocznych oraz pasuje mi niewygórowana cena... oczywiście na tym nie można oszczędzać ale nie każdy ma aż tyle pieniążków, aby pozwolić sobie na górną półkę ;)

gaza
09-08-2011, 12:27
Ja uzywam Yasmine.. Może i są drogie, ale uważam że dobre i nie miałam po nich wzmożonego apetytu co uważam za duży plus... :):)

fiolkaa
10-03-2011, 10:57
Ja właśnie szukam odpowiednich tabletek.. w końcu to jest dość ważna decyzja.. a te nie chciałabym przytyć.. :/

Jasia Mal
02-24-2012, 00:16
A czy ktos uzywa MIDIANY??? dziś zaleciła mi to stosować moja ginekolożka-endokrynolożka, powiedziała, że jest tam jeden składnik, który pozwala na schudnięcie. mnie się zawsze kojarzyło, że przy tego typy tabletkach się rośnie...
Potrzebuje podjąc jakąs decyzję tylko dajcie znać,mam więcej pytań.

Aptekowa
02-27-2012, 13:53
Tak, ja ją stosuję już drugie opakowanie ale nie zamierzam kontynuowac , nie jestem zadowolona, ciągle che mi się spać i non stop jestem zła i poddenerwowana o spadku libido nie wspomnę. Cena mnie zachęciła, wczesniej brałam Yasminelle. Wrócę do niej na pewno

antyteges80
02-29-2012, 16:08
Ja zażywam YAZ - firmy Bayer - heheh dbrze brzmi
Mma piękne piersi - powiększyły się ;) libido i waga ok - nie ma problemów. Wcześniej brałam mikrogynon25 to miałam zmiany nastrojów.
YAZ biorę cały czas nie mam 7 dni przerwy ;) mają 2 kolory 4 ostatnie różowe reszta białe.

antyteges80
02-29-2012, 16:13
A czy ktos uzywa MIDIANY??? dziś zaleciła mi to stosować moja ginekolożka-endokrynolożka, powiedziała, że jest tam jeden składnik, który pozwala na schudnięcie. mnie się zawsze kojarzyło, że przy tego typy tabletkach się rośnie...
Potrzebuje podjąc jakąs decyzję tylko dajcie znać,mam więcej pytań. Mi tez polecił..MIDIANE boje sie ze to wpływ handlowców;/ jak ktos wie co i jak czekam na info

markiza
03-26-2012, 20:08
mediana jest za przeproszeniem do bani, niby to tanszy odpowiednik yasmin ale jednak cos jest na rzeczy skoro przy jasmin nie miałam zadnych uboków a jak sie zdecydowałam na medianę to chyba bede długo tego załowac. bolą mnie ciągle piersi, mam nudności, ciagle chce mi się spac o libido nie wspomne.
nie polecam szczerze odradzam
oczywiscie mediane

moniamie
03-26-2012, 20:22
hej, ja od wielu lat stosuję Cilest ale tylko dlatego, ze wczesniej juz chyba wszystkiego próbowałam dziewczyny nie ma reguły na jedne najlepsze tabletki dla wszystkich,dobranie odpowiednich pigułek jest niestety bardzo trudne, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej, nawet na ten sam rodzaj tabletek. Nie wszystkie kobiety poza tym mogą podjąć antykoncepcję hormonalną – wykluczają ją bowiem choroby wieńcowe, miażdżyca, nowotwór sutka, zatory. Najlepszą drogą postępowania przed rozpoczęciem antykoncepcji hormonalnej jest przede wszystkim badanie ginekologiczne, a następnie… wykazanie cierpliwości przez około trzy pierwsze cykle, które powinny być zawsze traktowane jedynie jako adaptacja danego rodzaju tabletek