Zobacz pełną wersję : Zespoły P
ratownik
01-09-2009, 01:04
Już niedługo zespoły P zostaną zredukowane z 3 do 2 osób, ponieważ kierowcy będą musieli mieć wykształcenie ratownicze i trzeci ratownik będzie "niepotrzebny". Jak to odbieracie? Nie sądzicie, że dwie osoby w karetce ratunkowej to za mało?
Jeśli 2-óch będzie wykształconych i silnych to jest ok. Tylko z tą masą mięśniową tak różnie:)
Mi się nie podoba stosunek niektórych R do pacjentów. Słyszałam, jak źle wyrażają się o pacjentach.Słyszałam nie raz, jak się wymądrzają, ze są lepsi od lekarzy, że mają takie same prawa, jak lekarz. A prawda jest taka, że jak się ich pytam gdzie produkowana jest bilirubina, to nie potrafią odpowiedzić jakoś z sensem. Bo przecież, ja niewłaściwie zadaje to pytanie...
Ratownicy w karetce to niestety głównie faceci i to jest dla mnie zastanawiające - co robią te kobiety po studiach? Wiesz może? Na pierwszym roku są napalone na pomoc innym, później spalają się chyba...
Witam
W Szczecinie dla przykładu w pogotowiu nie zatrudnia się kobiet po ratownictwie i prawda jest taka że zawsze facet będzie miał pierwszeństwo z racji swoich 'gabarytów'...
A to czy ratownik potrafi odpowiedzieć na pytanie gdzie produkowana jest bilirubina ...hmm tak to się można licytować. Pewnie tez nie potrafisz odpowiedzieć na każde pytanie ratownika.
Piszesz o podejściu ratowników do pacjentów a jakie jest często podejście lekarzy?
Nie ma co więc generalizować.
Ratownik co nie ulega wątpliwości wiedzę ma mniejszą chociażby z racji długości studiów. A umiejętności praktyczne ...to zależy od ratownika, lat pracy , doświadczenia. Na pewno znajdą się tacy , którzy w pewnych sytuacjach radzą sobie lepiej od niejednego lekarza więc znów radziłabym nie generalizować;)
a co do redukcji osób z 3 na 2 to jeśli kierowca ma mieć wykształcenie ratownicze to myślę , że to powinno się sprawdzić.
Pozdrawiam