Zobacz pełną wersję : odklejenie łoska
Cześć
Mam 31 lat i wspaniałego synka Kubusia który ma 4 latka. Marzę o drugim dziecku jednak bardzo się boję. Ciąża przebiegała dość ciężko w 26 tygodniu leżałam na patologii ciąży, w 38 tygodniu ciąży miałam odklejenie łożyska w 75 % ale wszystko dobrze się skończyło. Czy taka sytuacja może się powtórzyć mam ogromnego doła a mój mąż nie rozumie dlaczego się tak boję zajść w ciążę
Ryzyko kolejnej ciąży musi określić ginekolog biorąc pod uwagę Pani obciążenie położnicze oraz inne choroby zarówno ginekologiczne jak i ogólnoustrojowe.
jednym słowem wymaga Pani przed kolejną ciążą bardziej szczegółowych badań a później już w czasie ciąży większego nadzoru
Agnieszka- studentka AM
11-18-2009, 21:10
Witam
Głównymi przyczynami przedwczesnego odklejania się łożyska są zmiany w naczyniach macicy i łożyska. Do najczęstszych przyczyn zalicza się :
nadciśnienie tętnicze
krótka pępowina
nieprawidłowości w budowie macicy
palenie tytoniu
urazy
niedobór kwasu foliowego
częściej kobiety starsze
używanie kokainyWszystko zależy od tego z jakiego powodu odklejenie wystąpiło u Pani w poprzedniej ciąży , jeśli uda się wyeliminować czynnik sprawczy w kolejnej ciąży być może następna ciąża przebiegnie bez powikłań.
Proszę spokojnie skonsultować się w tej sprawie z ginekologiem ;)
Powodzenia i pzdrwm .
Więcej o przedwczesnym odklejeniu się łożyska można przeczytać tutaj :
Przedwczesne oddzielenie się łożyska • Kobiety (http://kobiety.medykblog.pl/przedwczesne-oddzielenie-sie-lozyska/)
Słów kilka jeszcze o tym problemie napisali tu - odklejanie łożyska (http://www.megapedia.pl/odklejanie-lozyska.html)
Przedwczesne odklejenia się łożyska można różnicować z łożyskiem przodującym które tez jest częstym powikłaniem występującym w ciąży.
Pozdrawiam
KuPczAk, w moim przypadku było podobnie. Kiedy spytałam lekarz o kolejne ciąże to powiedziała, że sam fakt, że w pierwszej ciąży miałam problemy z łożyskiem nie oznacza, że tak się stanie przy kolejnych. Jednak ryzyko łożyska przodującego jest większe przy kolejnych ciążach.