Zobacz pełną wersję : ostry zespol rwy kulszowej...
witam...mam goraca prosbe,jezeli ktos wie cokolwiek o tym schorzeniu prosze o jakakolwiek inf.stwierdzono u mnie to 4lata temu,od 2 miesiaca bole nie mijaja,jak to sie dzialo wczesniej,co dziwniejsze mialam rezonans mag i prawej strony,ale nic nie wykazalo!mam przy tym hm...''dziwny ""obiaw straszne pieczenie ,wrecz pazenie posladka.jest to bardzo uciazliwe ale prawdziwe,neurolog nie bardzo wi co z tym zrobic faszeruja mnie ketonalem i tramalem a mi ycie ucieka na tych lekach.prosze o inf...m.in czy rezonans wyklucza rwe i szukac innej przyczyny?pozd
Rezonans wyklucza ucisk na korzenie nerwowe w wyniku np. patologii kręsosłupa.
Rwa to zapalenie nerwu kulszowego więc rezonans go nie wykluczy.
:confused: Warto się zastanowic nad kilkoma sprawmi, jednak na początek wyjaśnie, że ''dziwny objaw straszne pieczenie ,wrecz pazenie posladka" to zaburzenie czucia i nazywane jest parestezją. Dziwnie to zbrzmi, ale to normalne gdy uciśnięty jest np. korzeń nerwowy, wychodżacy z rdzenia kręgowego, przez wypadnięty dysk.
Jeśli MRI(rezonans magnetyczny) nic nie pokazał, to warto może go raz jeszcze powtórzyc, czasem występują rózne problemy, a obraz jest niewyraźny, albo osoba, ktora go interpretuje ma jeszcze niezbyt duże doświadczenie.
Może miałaś niedawno wykonywany zastrzyk w pośladek, ponieważ mógło dojśc do uszkodzenia nerwu kulszowego, które tez daje podobne objawy.
A choroba która masz to może rzeczywiście zapalenie korzonka nerwowego i jego obrzęk, a nie rwa kulszowa spowodowana chorbą kręgosłupa. Przypomnij sobie czy może ostanio nie "przewiało Cię", a szczególnie okolicy lędźwiowej kręgosłupa:p.
Pozdrwiam
Najczęstsza przyczyna :
- zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa
- uszkodzenie krążków międzykręgowych (dyskopatia) w postaci wpuklenia lub wypadnięcia jądra miażdżystego (składowa krążka międzykręgowego) na wysokości L4-L5 (między 4 a 5 kręgiem lędźwiowym) oraz L5-S1
- zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych
Jak sobie pomoc ?
- pierwszą czynnością powinno być położenie się do łóżka ( najlepiej podłożyć pod materac deskę tak aby podłoże na którym leżymy było bardziej twarde)
- nogi powinny być zgięte w stawach biodrowych i kolanowych pod katem 90 stopni (jest to tzw. pozycja odbarczająca )
- należy ograniczyć do minimum ruchy tułowia (kręgosłup powinien być unieruchomiony np. przez gorset lędźwiowy)
- jeżeli ból jest bardzo silny, wówczas do momentu przybycia neurologa podąć lek przeciwbólowy (np. Pyralgina)
- zabiegiem łagodzącym ból jest nagrzewanie bolesnej okolicy (ale nie mogą to być okłady zbyt gorące)
Rehabilitacja
- powinna być stosowana po ustąpieniu objawów choroby
- polega na systematycznym wykonywaniu zaleconych przez specjalistę ćwiczeń fizycznych
PAMIETAJ !
Charakter ćwiczeń powinien być ustalony przez doświadczonego fizykoterapeutę.
Wykonywanie przypadkowych ćwiczeń bez konsultacji ze specjalistą może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Wskazaniem do operacji są:
- często nawracające epizody rwy kulszowej
- dolegliwości utrzymujące się dłużej niż 2 miesiące pomimo specjalistycznego leczenia neurologicznego.
- narastające niedowłady (osłabienie, trudności w poruszaniu) kończyn
- zaburzenia czynności zwieraczy (nietrzymanie moczu lub stolca)
Waclawijajko
11-20-2010, 08:19
Hello
My attendant: <a href="http://nokia.getblogs.info">lg blog</a>. Is it practicable to commerce interdependence couple with you?
Regards, Mirek
----
My blog: motorola (http://lg.getblogs.info)