Zobacz pełną wersję : Reklama leków
Jak wszystkim wiadomo - nie wolno kierować reklamy z grupy Rx do tzw. niespecjalistów, czyli zwykłego "Jana Kowalskiego", który nie ma nic wspólnego z wykształceniem medycznym. Są tacy, którzy lubią jak im wiatr wieje w oczy np. Dom Z. (mam nadzieję, że każdy się domyśla o co chodzi).
Chcieli sprzedawać i reklamować leki RX... SKUTEK - procesy DZ trwają od lat. Chyba w końcu jest jakaś ugoda bo leki RX zniknęły z ich strony:eek:
Na każdym kroku jesteśmy bombardowani reklamami "na receptę" i fajnie, ale czemu w reklamie nie ma sławnego lekarza? liderów opinii? celebrities? Odpowiedź jest jak zwykle prosta - nie pozwalają na to przepisy. A jednak w spotach o suplementach profesorów mnóstwo ("nie jakiś magnez")! I tak oczywiście można, bo regulują to podobno inne przepisy prawne. Są koncerny, które troszkę naciągają spoty np. reklama z użyciem nauczyciela (ACC). Czy na was by wpłynął lekarz z waszej przychodni mówiący w spocie - "użyj tego, bo jest warte mojej rekomendacji"?
Zauważyłam coraz większe zainteresowanie firm farmaceutycznych - internetem. Są konkursy, które się ogłasza w internecie np. te no-spa, teraz ibuprom. Może to jest sposób na dobrą reklamę (http://reklamaifarmacja.wordpress.com/)? Włączenie użytkowników (taki interactive) może wpłynąć na lepszy odbiór produktu. Może lecz nie musi.:cool:
Ja myślę, ze to dobrze. Częściej slyszę o danych firmach, jak oglaszają rózne konkursy. Takie kampanie poprawiają wizerunek, ocieplaja markę.
Czy podoba wam się reklama, której celem było zwiększenie świadomości na temat zachorowalności na raka jąder? Możecie ją zobaczyć m.in pod tym linkiem:
Reklamowa Apteka (http://reklamowaapteka.medykblog.pl/)
Vitamed24
01-06-2010, 12:34
Wydaje mi się,że każda reklama która może komuś uratowac zycie lub ostrzec jest bardzo dobra. Podobnie i w tym przypadku. Grunt to zapobiegac niż potem leczyc. Osobiscie reklama mi się podoba.
Okazuje się, że polskie agencje reklamowe i ich działania są na tle Amerykanów… KONSERWATYWNE (http://reklamaifarmacja.wordpress.com/2010/03/31/agencje-reklamowe-a-reklama-farmaceutyczna/). Firmy farmaceutyczne, które chcą reklamować lek OTC lub Rx ogłaszają przetarg. Oczywiście jak to zwykle bywa – uczestnictwo w przetargu jest nieodpłatne. Agencje się troją, żeby go wygrać, angażują siły, swoje twórcze i niezastąpione myślenie i… i często nic:) Spośród 5-6 agencji wygrywa tylko jedna. Włożony trud w przygotowanie projektów jest ogromny, a współpraca z koncernami często bardzo krótka (czyli 3-4 miesięczna). Ze względu na specyfikę pracy przy projektach reklam substancji czynnych, powstają specjalizujące się tylko w tym agencje np. McCann Healthcare (niedawno powstały), HealthWay, mADica. Account dostaje na tacy lek już wprowadzony do obrotu, z wszystkimi papierami, badaniami klinicznymi. Najczęściej zadaniem jest tylko poprawa wizerunku marki. A jak jest w Ameryce?