PDA

Zobacz pełną wersję : Reklama leków

rifarma
07-21-2009, 14:59
Jak wszystkim wiadomo - nie wolno kierować reklamy z grupy Rx do tzw. niespecjalistów, czyli zwykłego "Jana Kowalskiego", który nie ma nic wspólnego z wykształceniem medycznym. Są tacy, którzy lubią jak im wiatr wieje w oczy np. Dom Z. (mam nadzieję, że każdy się domyśla o co chodzi).
Chcieli sprzedawać i reklamować leki RX... SKUTEK - procesy DZ trwają od lat. Chyba w końcu jest jakaś ugoda bo leki RX zniknęły z ich strony:eek:

rifarma
07-21-2009, 15:09
Na każdym kroku jesteśmy bombardowani reklamami "na receptę" i fajnie, ale czemu w reklamie nie ma sławnego lekarza? liderów opinii? celebrities? Odpowiedź jest jak zwykle prosta - nie pozwalają na to przepisy. A jednak w spotach o suplementach profesorów mnóstwo ("nie jakiś magnez")! I tak oczywiście można, bo regulują to podobno inne przepisy prawne. Są koncerny, które troszkę naciągają spoty np. reklama z użyciem nauczyciela (ACC). Czy na was by wpłynął lekarz z waszej przychodni mówiący w spocie - "użyj tego, bo jest warte mojej rekomendacji"?

rifarma
07-23-2009, 10:10
Zauważyłam coraz większe zainteresowanie firm farmaceutycznych - internetem. Są konkursy, które się ogłasza w internecie np. te no-spa, teraz ibuprom. Może to jest sposób na dobrą reklamę (http://reklamaifarmacja.wordpress.com/)? Włączenie użytkowników (taki interactive) może wpłynąć na lepszy odbiór produktu. Może lecz nie musi.:cool:

aga23
07-23-2009, 19:02
Ja myślę, ze to dobrze. Częściej slyszę o danych firmach, jak oglaszają rózne konkursy. Takie kampanie poprawiają wizerunek, ocieplaja markę.

rifarma
07-26-2009, 23:03
Czy podoba wam się reklama, której celem było zwiększenie świadomości na temat zachorowalności na raka jąder? Możecie ją zobaczyć m.in pod tym linkiem:
Reklamowa Apteka (http://reklamowaapteka.medykblog.pl/)

Vitamed24
01-06-2010, 12:34
Wydaje mi się,że każda reklama która może komuś uratowac zycie lub ostrzec jest bardzo dobra. Podobnie i w tym przypadku. Grunt to zapobiegac niż potem leczyc. Osobiscie reklama mi się podoba.

rifarma
03-31-2010, 15:50
Okazuje się, że polskie agencje reklamowe i ich działania są na tle Amerykanów… KONSERWATYWNE (http://reklamaifarmacja.wordpress.com/2010/03/31/agencje-reklamowe-a-reklama-farmaceutyczna/). Firmy farmaceutyczne, które chcą reklamować lek OTC lub Rx ogłaszają przetarg. Oczywiście jak to zwykle bywa – uczestnictwo w przetargu jest nieodpłatne. Agencje się troją, żeby go wygrać, angażują siły, swoje twórcze i niezastąpione myślenie i… i często nic:) Spośród 5-6 agencji wygrywa tylko jedna. Włożony trud w przygotowanie projektów jest ogromny, a współpraca z koncernami często bardzo krótka (czyli 3-4 miesięczna). Ze względu na specyfikę pracy przy projektach reklam substancji czynnych, powstają specjalizujące się tylko w tym agencje np. McCann Healthcare (niedawno powstały), HealthWay, mADica. Account dostaje na tacy lek już wprowadzony do obrotu, z wszystkimi papierami, badaniami klinicznymi. Najczęściej zadaniem jest tylko poprawa wizerunku marki. A jak jest w Ameryce?