Zobacz pełną wersję : ZNIECZULENIA przy porodzie
Jakie jest wasze zdanie na temat znieczulenia przy porodzie. Czy każda kobieta powinna mieć prawo do porodu bezpłatnego znieczulenia przy porodzie tak jak to jest zorganizowane na zachodzie?
Poród dla kobiety jest często wielka traumą i pozostawia ślad na całe życie czy powinny być one skazywane na takie cierpienie?
Może wypowie się tutaj kobieta która rodziła w znieczuleniu, jaki jest komfort takiego porodu?
chudapigi
08-05-2009, 00:02
Ja przeżyłam jeden poród naturalny w swoim życiu i myślę , że nigdy tego nie zapomnę . Ból jest tak niesamowity , że trudno go wytrzymać. Niestety w naszych warunkach na znieczulenia do porodów mogą pozwolić sobie kobiety z rodzin lekarskich - kiedy znieczulenie takie jest wykonywane 'grzecznościowo' bądź po prostu za nie zapłacić w jakieś prywatnej placówce ale mało kogo na to stać.:(
Agnieszka- studentka AM
08-17-2009, 08:40
Ja miałam okazje z racji swoich praktyk w szpitalu obserwować porody naturalne jak i cesarskie cięcia i powiem szczerze że żadna forma porodu mnie nie przekonuje ;) heh a nie posiadam jeszcze potomstwa i po praktykach na ginekologii chyba będę się nad dziećmi poważnie zastanawiać..
Poród naturalny - niesamowity ból przyszłych matek, które często proszą o znieczulenie którego nikt im nie podaje a cesarka no cóż jest to jednak duża operacja na brzuchu jakby nie patrzeć,rana , blizna i na pewno z mniejsza szkoda jest rodzic drogami natury ale zastanawia mnie dlaczego u nas w Polsce dalej kobiety rodzą jak w średniowieczu. Niestety jak zwykle w naszym kraju chodzi o pieniądze i złą organizację.
Niedługo wraz z mężem mamy zamiar rozpocząć starania o powiększenie naszej małej rodzinki;)
nie ukrywam, że wizja porodu jest dla mnie co najmniej przerażająca, w związku z tym mam prośbę:
Czy jest wśród was kobietka która zdecydowała się na znieczulenie podczas porodu, jak to przeżyła, jak czuła się gdy przestało działać znieczulenie oraz czy znane są wam komplikacje, które mogą wystąpić po ww.?
Aha, prawie zapomniałam, czy ktoś może wie ile taka "przyjemność" kosztuje?
Bo zastanawiam się czy już mam zacząć oszczędzać czy mogę jeszcze poczekać:p
pozdrawiam
chudapigi
09-11-2009, 09:42
Witam
Ja tez chętnie bym dowiedziała się jak przebiega poród w znieczuleniu, może zdecydowałabym się na drugie dziecko ;)
Podobno znieczulenie zmienia tor porodu i może on trwać dłużej. Jeśli poda sie za dużo środków mogą podobno trochę osłabiać możliwości parcia i osłabiać skurcze ...
Może ktoś bardziej kompetentny by sie wypowiedział
Najlepiej jeśli znajdzie sie tu osoba która w ten sposób rodziła i podzieli się z nami spostrzeżeniemi !