Zobacz pełną wersję : Czy wszystkie leki na gardło można kupić tylko w aptece
Substancje odkażające znajdują się również w cebuli, szałwii, czy czosnku. Wadą czosnku jest niestety nieprzyjemny zapach. Można go złagodzić poprzez rzucie natki pietruszki czy zjadanie go łącznie z przetworami mlecznymi.W przypadku płukania gardła solą, sodą czy wodą utlenioną trzeba pamiętać, żeby roztwór nie był zbyt mocny- może to nasilić podrażnienie śluzówki
Osobiście nie lubię kupować leków w supermarkecie, ale w Warszawie, jest cała masa leków z grupy OTC na sklepowych półkach. Oczywiście najlepiej sprzedają się te na gardło, NLPZ (leki przeciwzapalne) i te na stłuczenia. Ostrzegam jednak, zdarzyło mi się znaleźć leki przeterminowane.:eek:
no cóż, ziołolecznictwo jak najbardziej wskazane. w końcu istnieje od niepamiętnych czasów, więc dlaczego uważać że coś co jest pod postacią tabletek jest lepsze od tego co pomagało naszym babkom i prababkom. Ja do naturalnych sposobów leczenia przekonałam się będąc w ciąży kiedy wiele leków jest zwyczajnie szkodliwych dla dziecka. Poczytałam trochę fachowej literatury z zakresu ziołolecznictwa. Żeby było ciekawiej parę fajnych pozycji znalazłam w księgarniach medycznych np. w medibooks.pl bo wyraźnie świadczy o tym że medycyna akademicka potrafi iść w parze z medycyną naturalną.
kopciuszek
01-12-2010, 15:02
ja chyba nigdy nie kupiłabym leków w supermarkecie. Wolę mieć pewność, że będą to dobre leki, dlatego zawsze kupuję leki w aptece... a co do czosnku, to być może można nabawić się nieprzyjemnego zapachu, ale jest na to skuteczny sposób.... żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku wystarczy żuć natkę pietruszki;)
Andromeda21
08-22-2010, 11:40
Czosnek jest dobrą substancją ale niestety ma nieprzyjemny zapach. Jego właściwości lecznicze wynikają z Allelopatii czyli wydzielania substancji które powodują iż inne organizmy "nie chcą się rozwijać w tym miejscu" (inaczej nie umiem tego określić :P ) -> Tak więc czosnek jak najbardziej na TAK jeśli chodzi o leczenie:)
Cyprysiakowa
02-23-2012, 23:57
Jak bym była zarazkiem bakterią albo wirusem tez bym wolała sobie darować konfrontację z czosnkiem ;))))
Czosnek jednak wygrywa z najdroższo-najlepszymi lekami apteczno-hipermarketowymi.
Grzybowysklep_pl
05-08-2012, 11:03
Niektóre tabletki można kupić także w supermarketach, sklepach spożywczych czy zielarskich. Warto wspomagać się naturalnymi środkami, które stosowały już nasze babcie, płukanka wody z solą przynosi doskonałe efekty, plus czosnek, cebula i miód.*