Zobacz pełną wersję : Otręby owsiane
Wszystkim odchudzającym polecam otręby owsiane- doskonałe źródło błonnika, regularne stosowanie w diecie podwyższa stężenie dobrego cholesterolu HDL.
Czy macie pomysł na fajne przepisy kulinarne z wykorzystaniem właśnie otręb owsianych?
Ja znalazłem takie coś :)
MUFINY OWSIANE Z BANANAMI
składniki:
- 250 g mąki
- 85 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 1 banan
- 2 roztrzepane jajka
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju
- 50g brązowego cukru
- 5 łyżek płynnego miodu
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. W drugim naczyniu wymieszać: jajka, olej, miód i mleko. Zawartość dwóch naczyń połączyć, dodać pokrojonego w plasterki banana. Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych i piec w temp. 200 C przez około 20-25 minut.
Agnieszka- studentka AM
01-24-2010, 21:50
Ja uwielbiam ten przepis...otrąb jest wprawdzie mało ale nadają tutaj smak bez którego deser nie smakowałby tak samo ;)
No i nie do końca zdrowy przepis ale PYSZNY !
DESER TRUSKAWKOWY Z OTRĘBAMI
składniki:
- garść truskawek
- 1/4 kubka jogurtu
- 1/4 opakowania kremówki
- łyżka cukru pudru
- garstka otrębów granulowanych (z żurawiną)
Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z jogurtem. Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na drobne kawałki. Do pucharka/szklanki włożyć truskawki, przykryć śmietaną/jogurtem (można zastąpić samą śmietaną, samym jogurtem, serkiem homogenizowanym, whatever) i posypać otrębami.
Czy takie otręby są dobre, żeby przytyć? Słyszałem, że właśnie jedząc jakieś otręby, płatki owsiane można przytyć. Chodzi mi o to czy są one dobre dla kogoś trenującego siłowo, jako np. śniadanie?
Moja mama bardzo dużo otrębów jada. Codziennie rano z mlekiem i dodaje do nich jakieś suszone owoce. Albo zamiast mleka miesza je z jogurtem naturalnym. Ale słyszałam, że nie powinno się jeść ich za dużo. Wiecie coś na ten temat? Czy to prawda?
Otręby z tego co wiem są trochę przeczyszczające , oczyszczają organizm więc chyba z przytyciem nie bardzo ;)
Pozdrwm
Otręby bardzo dobrze jest co jakiś czas zjeść, gdyż dobrze wpływają na pracę żołądka i całego układu pokarmowego.
kamikaze
05-24-2010, 14:51
otremby nie tylko łagodzą uczucie głodu ale takę sa podstawowym składnikiem jadłospisu gdy chcemy rozpocząć odchudzanie (http://www.naturhouse-polska.pl), ale zdrowe odchudzanie (http://www.naturhouse-polska.pl/nasze_produkty.php).
dietetyk_sante
10-27-2010, 11:37
Spożycie otrąb nie powinno przekraczać 3 łyżek stołowych dziennie. W przypadku zaparć można tą ilość zwiększyć do 4 łyżek stołowych. Ważne, aby taką ilość wprowadzać do diety stopniowo i nie spożywać zalecanej porcji jednorazowo.
kobyłka007
10-27-2010, 23:32
A jakie są skutki uboczne? Co jeżeli zjem pół paczki ;)
kobyłka007
10-28-2010, 11:17
Ostatnio zdażało mi się jeść więcej, raczej nei zwracałam uwagi ile ich jem ;) Jakie są skutki uboczne jedzenia większej ilosci otrąb?
dietetyk_sante
10-28-2010, 16:36
Zbyt duża ilość błonnika znajdującego się w otrębach może powodować:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunki,
- w skrajnych wypadkach podrażnienie jelit aż do ich skrętu.
We wszystkim zatem trzeba zachować umiar :)
kobyłka007
10-31-2010, 21:35
Ale chyba żeby doszło do tych poważnych skutków to trzeba by było jeść bardzo dużo otrąb. Bo raczej nikt sobie nie podrażni jelit jak będzie jadł 4 łyżki dziennie?
dietetyk_sante
11-03-2010, 09:33
4 łyżki otrąb dziennie powinny spożywać osoby mające zaparcia. Raczej nie powinno się jeść więcej niż zalecana dzienna dawka.
ja zawsze dodaję otręby do mięsa mielonego wieprzowego czy wolowego, gdyż nie używam bułki.. Do placków.. w sumie do wszystkiego.. a to przez dietę diukana
Ja kupuję otrębu granulowane np. z żurawiną albo jabłkiem i dorzucam je do zwykłych płatków na śniadanie ;) bardzo dobre ;) do tego wiem, że na Dukanie można jeść puszne ciasteczka otrębowe, które bardzo łatwo można zrobić w domu, niestety nie mam przepisu