PDA

Zobacz pełną wersję : Otręby owsiane

Lekarka
02-09-2009, 22:20
Wszystkim odchudzającym polecam otręby owsiane- doskonałe źródło błonnika, regularne stosowanie w diecie podwyższa stężenie dobrego cholesterolu HDL.
Czy macie pomysł na fajne przepisy kulinarne z wykorzystaniem właśnie otręb owsianych?

yeoman
07-27-2009, 12:26
Ja znalazłem takie coś :)

MUFINY OWSIANE Z BANANAMI

składniki:
- 250 g mąki
- 85 g otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 1 banan
- 2 roztrzepane jajka
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju
- 50g brązowego cukru
- 5 łyżek płynnego miodu

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól. W drugim naczyniu wymieszać: jajka, olej, miód i mleko. Zawartość dwóch naczyń połączyć, dodać pokrojonego w plasterki banana. Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych i piec w temp. 200 C przez około 20-25 minut.

Agnieszka- studentka AM
01-24-2010, 21:50
Ja uwielbiam ten przepis...otrąb jest wprawdzie mało ale nadają tutaj smak bez którego deser nie smakowałby tak samo ;)

No i nie do końca zdrowy przepis ale PYSZNY !

DESER TRUSKAWKOWY Z OTRĘBAMI

składniki:
- garść truskawek
- 1/4 kubka jogurtu
- 1/4 opakowania kremówki
- łyżka cukru pudru
- garstka otrębów granulowanych (z żurawiną)

Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z jogurtem. Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na drobne kawałki. Do pucharka/szklanki włożyć truskawki, przykryć śmietaną/jogurtem (można zastąpić samą śmietaną, samym jogurtem, serkiem homogenizowanym, whatever) i posypać otrębami.

mrsag
04-22-2010, 16:33
Czy takie otręby są dobre, żeby przytyć? Słyszałem, że właśnie jedząc jakieś otręby, płatki owsiane można przytyć. Chodzi mi o to czy są one dobre dla kogoś trenującego siłowo, jako np. śniadanie?

atsu
04-29-2010, 19:08
Moja mama bardzo dużo otrębów jada. Codziennie rano z mlekiem i dodaje do nich jakieś suszone owoce. Albo zamiast mleka miesza je z jogurtem naturalnym. Ale słyszałam, że nie powinno się jeść ich za dużo. Wiecie coś na ten temat? Czy to prawda?

KuPczAk
05-03-2010, 07:23
Otręby z tego co wiem są trochę przeczyszczające , oczyszczają organizm więc chyba z przytyciem nie bardzo ;)

Pozdrwm

bybek5
05-04-2010, 11:43
Otręby bardzo dobrze jest co jakiś czas zjeść, gdyż dobrze wpływają na pracę żołądka i całego układu pokarmowego.

kamikaze
05-24-2010, 14:51
otremby nie tylko łagodzą uczucie głodu ale takę sa podstawowym składnikiem jadłospisu gdy chcemy rozpocząć odchudzanie (http://www.naturhouse-polska.pl), ale zdrowe odchudzanie (http://www.naturhouse-polska.pl/nasze_produkty.php).

dietetyk_sante
10-27-2010, 11:37
Spożycie otrąb nie powinno przekraczać 3 łyżek stołowych dziennie. W przypadku zaparć można tą ilość zwiększyć do 4 łyżek stołowych. Ważne, aby taką ilość wprowadzać do diety stopniowo i nie spożywać zalecanej porcji jednorazowo.

kobyłka007
10-27-2010, 23:32
A jakie są skutki uboczne? Co jeżeli zjem pół paczki ;)

kobyłka007
10-28-2010, 11:17
Ostatnio zdażało mi się jeść więcej, raczej nei zwracałam uwagi ile ich jem ;) Jakie są skutki uboczne jedzenia większej ilosci otrąb?

dietetyk_sante
10-28-2010, 16:36
Zbyt duża ilość błonnika znajdującego się w otrębach może powodować:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunki,
- w skrajnych wypadkach podrażnienie jelit aż do ich skrętu.

We wszystkim zatem trzeba zachować umiar :)

kobyłka007
10-31-2010, 21:35
Ale chyba żeby doszło do tych poważnych skutków to trzeba by było jeść bardzo dużo otrąb. Bo raczej nikt sobie nie podrażni jelit jak będzie jadł 4 łyżki dziennie?

dietetyk_sante
11-03-2010, 09:33
4 łyżki otrąb dziennie powinny spożywać osoby mające zaparcia. Raczej nie powinno się jeść więcej niż zalecana dzienna dawka.

Boryska
02-18-2011, 23:44
ja zawsze dodaję otręby do mięsa mielonego wieprzowego czy wolowego, gdyż nie używam bułki.. Do placków.. w sumie do wszystkiego.. a to przez dietę diukana

ofod
05-16-2012, 15:39
Ja kupuję otrębu granulowane np. z żurawiną albo jabłkiem i dorzucam je do zwykłych płatków na śniadanie ;) bardzo dobre ;) do tego wiem, że na Dukanie można jeść puszne ciasteczka otrębowe, które bardzo łatwo można zrobić w domu, niestety nie mam przepisu