PDA

Zobacz pełną wersję : Indeks glikemiczny

Lekarka
02-09-2009, 22:25
Moim zdaniem najsłuszniejszą i dającą trwałe efekty jest metoda oparta na indeksie glikemicznym np. w modelu Montignaca.
Czy może słyszeliście o takiej formie pozbycia się zbędnych kilogramów, może macie doświadczenie z innymi dietami. Czekam na opinie.
Pozdrawiam

chudapigi
01-24-2010, 21:23
Ja słyszałam o tej diecie ;) Mój wujek z powodzeniem ja stosuje . Wszystko zależy od poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku a nie od jego wartości kalorycznej.
Tylko za dużo tutaj liczenia tych indeksów chyba...

atsu
03-03-2010, 00:47
Ja natomiast rozmawiałam jakiś czas temu z lekarzem z kliniki Vimed, w której leczą zaburzenia metaboliczne i dowiedziałam się o diecie dobieranej indywidualnie dla każdego człowieka ze względu na jego indywidualny kod metaboliczny. Jak chyba wszyscy wiemy każdy z nas ma zupełnie inny fenotyp i genotyp i determinuje to w pewien sposób produkty, które powinniśmy spożywać w naszej codziennej diecie. W zasadzie jest to dieta eliminacyjno-rotacyjna, która oznacza stałe lub czasowe usunięcie (eliminację) szkodliwego lub źle tolerowanego pożywienia z jednoczesnym, rotacyjnym wprowadzeniem w to miejsce pokarmów tolerowanych. Nie jestem zwolenniczką diet "głodówek" przynoszących natychmiastowy efekt zrzucenia zbędnych kilogramów, a później równie szybki efekt jojo. Bardziej mnie przekonuje taka dieta rotacyjna właśnie, która może być w zasadzie dietą na całe życie bo spożywamy zawsze różne pokarmy i wartości odżywcze, nie rezygnujemy całkiem np. z węglowodanów, a przy tym możemy nauczyć się zdrowo odżywiać i ogólnie wprowadzić zdrowy tryb życia.

bybek5
05-05-2010, 09:13
słyszałem o tej metodzie i podobno się sprawdza. Ja sam nigdy nie próbowałem tej metody na sobie, ale czytałem trochę o tym i ma to sens z tymi indeksami glikemicznymi. Tutaj (http://www.zdrowiutko.info/indeks-glikemiczny-w-zywnosci/) można przeczytać więcej o IG.

Wieszcz
05-06-2010, 13:59
Z dietą Montignaca zetknęłam się na wakacjach w Jastrzębiej Górze nad morzem. Byłam w Primavera spa i tam organizują turnusy odchudzające dietą montignaca między innymi. Zainteresowało mnie to, bo jest to dieta bez głodzenia się i dość urozmaicona. Myślę że w połączeniu z aktywnościami proponowanymi przez spa, mogła dawać całkiem niezłe efekty. Ale ja nie próbowałam, pojechałam tam się upiększać;)

KuPczAk
06-18-2010, 23:37
Znam kilka osób , które dzięki diecie Montignaca schudły kilkanaście kg ... nie gwałtownie lecz w przeciągu kilku miesięcy i efekt diety nadal się utrzymuje ;)

To nie jest właściwie dieta wymagająca poświęceń gdyż wiele produktów można zastąpić innymi, człowiek nie chodzi głodny a jednak chudnie ...

Pamiętajmy także o aktywnym stylu życia ... nic nie zastąpi regularnej aktywności nawet najlepsza dieta !

chudapigi
06-19-2010, 07:26
Nawet w dietach polecanych na niektórych stronach nie preferuje się stosowania JEDYNIE diety w drodze po utratę kilogramów :

Dieta 3D - System Potr (http://www.dieta3d.pl/)

Dieta 3d także preferuje ćwiczenia fizyczne jako nieodłączny element 'terapii' , bo zakładam , że otyłość jest swojego rodzaju chorobą - już cywilizacyjną ...

Dowiesz się, kiedy ćwiczyć i jak to robić by spalić jak najwięcej tłuszczu.
Zajmiemy się tłuszczem zwłaszcza tam gdzie najbardziej go widać.