PDA

Zobacz pełną wersję : zgaga

prazynka20
02-11-2009, 22:26
Stwierdzono u mnie zespół jelita drażliwego,stąd zgaga,nadkwaśność które nie dają mi spokoju.Biorę leki osłonowe oraz na żołądek-przepisane przez lekarza.Kuracja trwa pół roku.Pomaga na jakiś niedługi okres ale mimo brania leków objawy powracają.Nie mogę sobie poradzić z problemem.

arlene eisenberg
03-23-2009, 20:50
Leki to nie wszystko.Podstawa to dieta.Wiem,to brzmi okrutnie ale naprawdę wystrczy stosować się do kilku obostrzeń i powinno być coraz lepiej.
1.Nie spożywaj napojów gazowanych kolorowycha-woda mineralna gazowana nie zaostrza objawów
2.Nie spożywaj surowych lub wędzonych wędlin
3.Nawet gotowana kiełbasa powoduje przez kolejne kilka godzin-do 2 dni niemiły zapach z ust
4.nie smaż potraw na głębokim tłuszczu-do patelni warto wlać pół szklanki wody,lub wina by mięso się dusiło a nie smażyło na węgiel:p
5.chipsy i popcorn to tylko rarytas raz na miesiąc
6.po każdym posiłku wypij ciepłą herbatę,potem wypij sok na który masz tak wielką ochotę!!:)

anias
04-02-2009, 22:54
Dodatkowe zasady przeciw zgadze:

1. Trzeba dzielić jedzenie. tzn. jeść mniej a częściej

2. Nie jeść przed snem

3. Siedzieć prawidłowo przy jedzeniu

4. Odpada alkohol, papierosy. Kawa i herbata w minimalnych ilościach, bo zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Tak samo napoje gazowane.

5. Trzeba unikać ostrych potraw

6. sypiać na lewym boku

7. Dobrze przeżuwajmy jedzenie

:)
jak coś mi się przypomni to dorzuce jeszcze

fryderyk
06-04-2009, 14:42
A jak u Ciebie z tolerancją laktozy? Bo to może też być z tym związane. Z domowych sposobów to na zgagę najlepiej dużo wody pić, nie wyleczy, ale trochę załagodzi. I kolejna sprawa to stres - jeżeli jesteś nerwową osobą, to może mieć źródło w nerwach itp. Spróbuj jakieś ziołowe leki uspokajające albo coś podobnego wziąć przez jakiś czas. Jeżeli Twoje dolegliwości się zmniejszą, to pewnie chodzi o stres.

violetta
03-22-2010, 20:27
Ostatnio mojej mamie bardziej doskwiera więc jestem świeżo w temacie. Coś z domowych sposobów - jeśli chodzi o zioła to warto pić lipę, napary a raczej ugotowane siemię lniane. Wyczytałam też, że na zgagę pomaga picie soku z surowych ziemniaków ale mam ku temu pewne obawy. Można także wypróbować węgiel drzewny - to też stary sposób. W innym temacie wspominałam już o miodzie manuka - który stosuje się do leczenia dolegliwości żołądkowych min. zgagi czy wrzodów. Na razie podaję mamie po łyżeczce dziennie i przygotowuję siemię lniane i napary z lipy. Wiem, że zgagi, wzdęcia są uciążliwe ale są na nie sposoby tak więc głowa do góry.

Igusia
08-26-2010, 14:43
Nienawidze tego uczucia, zawsze wiem, kiedy nadchodzi. Najgorsze jest to, ze zgaga atakuje w najmniej oczekiwanym momencie i zdarza się, ze nie odpuszcza przez kilka godzin. Leczylam się nawet domowymi sposobami, pilam niedobre ziolka, zulam gume, ale efekt był chwilowy, a final zawsze ten sam- pieczenie;/ wierze tylko kilku lekarzom i kilku lekom;/ najbardziej pomaga Ranigast, zawsze nosze w torebce

KuPczAk
09-02-2010, 13:52
No nie do końca jest tak , że zgaga dopada nas zwykle niespodziewania.
Wystarczy przeczytać kilka postów wyżej żeby wiedzieć , że są czynniki które mogą ja nasilać , wywoływać : zbyt duże posiłki, posiłki przed snem, zła pozycja w trakcie snu, nieodpowiednie pokarmy itp..
Więc pomijając oczywiście cała farmakologie ze zgaga można walczyć także stosując się do odpowiednich zasad.

Pozdrawiam

fryderyk
09-15-2010, 16:53
Zgaga to koszmar, mnie dopadała głównie po zbyt obfitym posiłku albo zupełnie bez sensu w środku nocy. Strasznie męczyło mnie palenie, aż mi pod gardło podchodziło. Ale pomógł mi ranigast max. A jak się przytrafia jeszcze, to też go biorę doraźnie. Pomaga.

darmowesushi
11-21-2010, 17:57
Na zgagę podobno dobrze działa proszek zasadowy. Nie tylko na zgagę, ale też pozytywnie wpływa na zakwaszony organizm. Jeśli często masz zgagę to może warto o tym pomyśleć. Jak chcesz to możesz sobie więcej wygooglować nazwę langsteiner i poczytać o tym więcej.

michuma
03-08-2011, 12:07
Na zgagę to ja sobie kupuję gaviscon, ma formę syropu/zawiesiny, znacznie lepiej i szybciej działa niż zwykle tabletki. Co prawda nie wszędzie można go dostać, jest to stosunkowo nowy lek u nas, ale naprawdę rewelka, ja polecam. Ja akurat kupuję w płockiej aptece za grosze na gałczyńskiego, pewnie w całej sieci go mają.

venomus
10-07-2011, 09:49
a ja podłączam się pod pytanie

Też mam zgagę ale kiedy ona się pojawia to do ust cofają mi się takie małe białe drobinki. To ma konsystencje pojedynczych białych kulek z twarogu.
To nie jest cofanie tresci zoladka takie refluksowe po prostu jak mam zgage to 3-4 kulki takie sie pojawiaja.

Miał ktoś coś takiego?

madzix
10-10-2011, 14:55
Moja babcia poleciła mi picie wody wielka pieniawa z łyżeczką cukru. Genialny sposób, nic nie działa lepiej:)