Poprzez wieki papaja używana była do leczenia różnych dolegliwości jednak najczęstszą przyczyną jej spożywania były kłopoty trawienne. Papaja oprócz słynnego enzymu papiny posiada także wiele innych korzystnych składników.

Papaja posiada korzystne efekty takie jak pomoc podczas wiatrów, zatwardzenia, a także poprawę stanu zdrowia jelit.

Oprócz swoich wspaniałych korzyści jeśli chodzi o układ trawienny papaja jest cudem natury bogatym w witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz potas. Papaja ma o 33% więcej witaminy C i aż o 50% więcej potasu niż pomarańcze, a mimo tego zawiera mniej kalorii. Posiada ona także o 13 razy więcej witaminy C i 2 razy więcej potasu niż jabłka. I cztery razy więcej witaminy E niż jabłka i pomarańcze razem wzięte. Papaja jest także świetnym źródłem błonnika, witaminy A i E, luteiny oraz likopenu. 100gram papaj zawiera około 2000 ug likopenu.